Начало Актуално Есенен салон на изкуствата Пловдив 2021: Три събития на 1 септември, които можете да посетите, ако сте в Пловдив!

Есенен салон на изкуствата Пловдив 2021: Три събития на 1 септември, които можете да посетите, ако сте в Пловдив!

20190719-AT708727

Есенният салон на изкуствата Пловдив 2021 е най-големия културен формат в града, който обединява в себе фестивали и отделни събития от всички жанрове – музика, театър, танц, литература, визуални изкуства, изложби, арт инсталации и други. Организира се от община Пловдив и партньори – културни институти, творчески гилдии, културни оператори и други. През настоящата 2021 година  е неговото 17-то издание!

Традиционно, официалното откриване е винаги на 1 септември. Тази година това ще се случи с иновативния спектакъл „Лебедово езеро“ на Пеещите фонтани в Цар Симеоновата градина в 21.00 часа. Опера Пловдив и Община Пловдив канят пловдивчани и гостите на града на фееричен балетен спектакъл на сцена във водите на Пеещите фонтани в Пловдив. Балетът на Опера Пловдив ще представи избрани сцени от класиката на Чайковски „Лебедово езеро“ със солисти Фуми Шибутами- Пенчев, Амадео Джунта, Мара Салваджо, Диан Райчев. Ефектът от хореографията на лебедите ще бъде допълнен от водните фигури на фонтаните. Втората част на спектакъла ще включва танцови миниатюри по музика на Астор Пиацола и изпълнения на оперите солисти Евгения Ралчева и Август Методиев.  За първи път ще бъде изградена сцена във водното езеро, а идеята е на доц. Нина Найденова и зам.-кмета по култура Пламен Панов, със съдействието на администрацията на район „Централен“. Достъпът до събитието е свободен!

Преди това, отново на 1 септември, в 18.00 часа ще се състои официалното откриване на Националните есенни изложби. Те също традиционно започват винаги на 1 септември и продължават до края на месец септември в изложбените пространства на Балабанова къща, Къща Хиндлиян и Постоянна експозиция Мексиканско изкуство (Градска художествена галерия) в Старинен Пловдив. Тазгодишните изложби са под надслова „Прагове и белези“.  Организатори са Община Пловдив, ОИ Старинен Пловдив и фондация Култура и съвременност, куратор е проф. Галина Лардева. Достъпът до събитието е свободен!

Третото вълнуващо събитие, отново на 1 септември, на което Община Пловдив има удоволствието да покани пловдивчани е спектакъла „Опасен чар“ – „Тодор Колев трибют“ с участието на група „ Акага“, актьорът и музикант Филип Аврамов (Фицата) и Нелко Коларов. Началото е от 20.00 часа на сцената на Античния театър. Емоционалното музикално събитие представя част от творчеството, завещано от непрежалимия, обичан и великолепен български актьор, комик, певец, музикант и шоумен Тодор Колев – един велик човек и артист, звезда от световна величина, с огромна душа. Входът е с билети на цени от 20 лв. и 25 лв., които се продават на билетна каса „Маскарт“ в ДК „Борис Христов“, както и в цялата мрежа на  eventim.bg . Деца до 6 г. са с вход свободен , но без право на седящо място. Деца от 7 до 14 г. са с промоционална цена на билета – 15 лв.

Събитията ще се проведат при спазване на всички актуални към момента противоепидемични мерки!

Вижте програмата на Есенен салон на изкуствата Пловдив 2021 в електронен вид.

Можете да я намерите и на следните два адреса:

https://issuu.com/culture.plovdiv/docs/2021-08-26_esenensalon_issuu_8033f0da7c113e

https://online.flippingbook.com/view/998641511/1

2,775 total views, no views today