Начало Актуално Новият посланик на Русия у нас на визита в Община Пловдив

Новият посланик на Русия у нас на визита в Община Пловдив

среща с руския посланик (1) среща с руския посланик (9)

Новият посланик на Русия в България Нейно превъзходителство Елеонора Митрофанова избра Пловдив за първата си визита извън столицата. Тя бе придружавана от Почетния консул на Русия в Пловдив Георги Гергов, както и от своя съпруг и служители в посолството.

Нейно превъзходителство Митрофанова бе приета в Заседателната зала на Общината от кмета Здравко Димитров. На срещата присъстваха заместник-кметовете Тодор Чонов и Пламен Панов, както и директорът на Опера Пловдив Нина Найденова.

„Радваме се, че избрахте Пловдив за тази своя първа визита, защото това е най-красивия град в България. Тук ще може да видите археология, да се насладите на културата на града, с която се гордеем и неслучайно бяхме Културна столица на Европа през 2019 година. Гордеем се и с постиженията на пловдивските спортисти. Обичаме си града и с моя екип правим всичко възможно той да се развива, независимо от трудните времена“, приветства високопоставения си гост кметът на Община Пловдив Здравко Димитров.

„Неслучайно избрах Пловдив за моя първа визита. Зная за града, знам че тук са гостували Хора на Турецки, че Вашата опера е изпълнявала Ленинградската симфония на Шостакович по време на пандемията и лично гледах изпълнението в мрежата. Уверена съм, че културният обмен е много важен и много помага на дипломацията“, заяви в изказването си Нейно превъзходителство Елеонора Митрофанова.

Тя отправи покана Пловдив да се включи в проявите на Асоциацията на античните градове, която обединява древни селища, намирали се в периферията на някогашната Римска империя. Посланик Митрофанова се ангажира да съдейства и за гастроли на Пловдивската опера в Санкт Петербург, както и на Петербургската под тепетата.

Кметът Димитров договори с Почетния консул на Русия Георги Гергов една палата на Пловдивския панаир да бъде отстъпена безвъзмездно на Опера Пловдив за концерти и спектакли. Заради пандемичните ограничения сега публиката е около 100 души и това носи големи загуби за Операта. Заместник-кметът Панов и директорът на Операта Нина Найденова получиха правото сами да харесат коя палата на Панаира е най-подходяща за целта.

 

1,534 total views, 4 views today