Начало Пловдив днес Нови експонати и пространства допълват атракциите в Природонаучния музей в Пловдив

Нови експонати и пространства допълват атракциите в Природонаучния музей в Пловдив

zala_lotos_1

Вътрешният интериор на зала „Лотос“, която до скоро се ползваше от ОП „Радостни обреди“, сега е обособена като пространство за експонати на динозаври към Природонаучния музей в Пловдив. Те ще представляват интерактивни аниматроник модели, т.е ще се движат, мигат и дишат, обясни директорът на музея гл. ас. Огнян Тодоров.  Общо 12 вида – летящи, плуващи или земни, ще бъдат представени, а акцентът ще е тиранозавър Рекс с височина около 8 метра. Предвидени ще бъдат и макети на гнезда с яйца на динозаврите.

Мотото на новата зала е „Добре дошли в различните светове“. Тя ще бъде оформена като пейзаж от периода ранна креда – с папрати, бутафорна растителност, по стените ще има движещи се обекти – един динозавър или анимирана рисунка, която да създава усещане за движение, обясни гл. ас. Тодоров.

Днес той запозна кмета на Пловдив инж. Иван Тотев, заместникът му Александър Държиков, кмета на „Централен“ Георги Стаменов и представители на медиите със свършеното до момента по реализацията на проекта.

„Това, което се случва през последните 6 години в Природонаучния музей е, че от едно място, което беше пред затваряне, се превърна в най-посещавания и предпочитан културен обект в Пловдив“, заяви кметът Иван Тотев. Той припомни, че музеят е включен в комбинираните билети, които Община Пловдив въведе.

„Радостното е, че от цяла България идват автобуси с ученици. Затова продължаваме да изпълняваме стратегията си по разширяване на музея и да го обвързваме със заобикалящата го среда“, допълни кметът.

„Общо 74 000 лева от общинския бюджет са предоставени за реализацията на проекта“, заяви директорът Огнян Тодоров и допълни, че предстои обявяване на обществена поръчка за доставка на експонатите за новото пространство. Прогнозната инвестиция за моделите динозаври е около 200 хиляди лева за 12-те вида.

За удобство на посетителите между зала „Ботаника“ и помещението с динозаврите се предвижда да има топла връзка.

В плановете на директора на Природонаучния музей Огнян Тодоров е и обособяването на зала с истински телескоп, което ще допълни визията на Планетариума.

Приходите на Природонаучния музей са с 35 000 лева повече в сравнение със същия период за изминалата година. От 160 000 на 190 000 лева. Очакванията са до края на годината да надминат 200 000 лева собствен приход от посещения и продажба на билети.

Най-новият експонат в музея е ягуар, а най-новата зала, която привлича още повече посетители, представлява широколистна гора с надморска височина 1000-1500 метра, която представя пейзажа на Родопите със звук и светлина.

Сред най-посещаваните са аквариумът и залата за живите пеперуди. Следващата година ще бъде отворена още една зала с още 6 на брой 1000-1500 литрови аквариуми.

Цялостният завършек за зоната ще се получи след обновяването на Дондуковата градина, като между нея и музея се предвижда да има две оранжерии с около 300 кв. метра, където да се отглеждат живи растения с помощта на специалисти от Аграрния университет.

prirodonauchen_yaguar prirodonauchen_muzei_8 prirodonauchen_muzei_2 prirodonauchen_muzei_1 prirodonauchen_muzei

2,714 total views, 4 views today