Начало Събития Яра Бубнова ще представи в Пловдив 57-то Венецианско биенале

Яра Бубнова ще представи в Пловдив 57-то Венецианско биенале

„Преглед на 57-то издание на Венецианско биенале за съвременни изкуства „Viva arte viva“ организира Община Пловдив

Яра Бубнова, прочут куратор и историк на съвременното изкуство, създател и директор на Института за съвременно изкуство ще изнесе презентация, посветена на Венецианското биенале на 23 юни, в 17.30 часа в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив

Венецианското биенале за съвременно изкуство е вероятно най-важната международна изложба в света. To e най-старото (първото издание се е състояло през 1895 г.), най-голямото (кураторът инсталира експозицията на около 50 000 кв.м) и най-представителното. Тази година в 57-то издание освен централния проект, с национални павилиони се представят 86 страни. Именно тази част – националното участие, прави биеналето толкова уникално.

Яра Бубнова, куратор и историк на съвременното изкуство ще разкаже публично в града, избран за Европейска столица на културата – 2019 за впечатленията си от проведеното 57-мо Венецианско биенале. Тя ще се опита да отговори на някои въпроси, които се появяват при среща с толкова мащабнo арт-събитие:

-        Как да се ориентира посетителят в огромните пространства, какво да гледа и как да „чете“ текста на изложбата?

-        Какво има предвид кураторката на проекта Кристин Масел с названието му „Да живее изкуството!“?

-        Кои са най-забележимите участници в изложбата ѝ, каква е структурата, чрез която тя формулира темата си?

-        Какво искат да кажат различни страни за себе си със средствата на изкуството?

-        Защо и как те правят това?

-        Кои са наградените павилиони и отделните творби?

-        Защо България пак я няма там?

Мултимедийната презентация и срещата на Яра Бубнова с пловдивската публика е по покана на община Пловдив и ще се състои на 23 юни 2017г., петък, от 17.30 ч. в Малката конферентна зала на Дома на културата „Борис Христов“.

ОЧАКВАМЕ ВИ!

Яра Бубнова е куратор и художествен критик, родена в Москва, Русия, където се дипломира в Катедрата по история и теория на изкуството на Московския държавен университет. Живее в София и в момента е Зам. директор на направление «Чуждестранно изкуство» на Националната галерия.

Яра Бубнова е Управителен директор-основател на Института за съвременно изкуство – София (1995 г.). Между 2003 и 2006 г. е ръководител на мултидисциплинарния проект Визуален семинар, посветен на урбанизма на нео-капиталистическото общество.

Яра Бубнова ръководи програмата на Галерия ИСИ – София от нейното откриване през 2009 г. (www.ica-sofia.org ) В пространството на галерията се представят групови и индивидуални изложби, лекционни програми и презентации, в това число на Наградата за млади български художници БАЗА и Награда за критиката “„Избрана литература за пишещите за изкуство”.

Сред другите й по-важни самостоятелни и съвместни кураторски изяви са “Сегашно продължително” в рамките на Sofiа Contemporary, “окото себе си никога не вижда”, основен проект на 2-то Уралско индустриално биенале в Екатеринбург, Русия, за който тя бе наградена с «Иновация», Руска държавна награда за кураторски постижения (и двете 2012); “Неуловимият предмет на изкуството”, Галерия Дана Чаркази, Виена (2011);  “Фото аз, фото ти”, Калверт 22, Лондон; “Отвъд кредита”, Истанбул, Турция (2010); “От идеология към икономика”, Музей на съвременна история на Русия, Москва;  “Обща история и нейни частни случки”, Музея до поискване (Museum auf Abruf), Виена; ”Техники”,  Галерия ИСИ-София;  “Преливащи граници”, Три постал, Лил, Франция (всички – 2009); “Eвразия. Географската разтворимост на изкуството”, Музей за съвременно изкуство Роверето/Трентo, Италия (2008); “Откога не сме се виждали. Близки отношения с Музея до поискване”, изложба за откриването на Музея до поискване (Museum auf Abruf), Виена (2007); История в сегашно време в рамките на Бележки под линия: геополитики; пазари; амнезия – 2-то Московско биенале на съвременното изкуство (2007);Веселие”, музей Казино Люксембург, Люксембург; “Диалектика на надеждата. 1-то Московско биенале на съвременното изкуство (и двете през 2005); Manifesta 4 във Франкфурт на Майн, Германия;  “Говори с човека на улицата, в рамките наРеконструкция” – 4 Международно биенале, Цетинье, Черна гора; Двойна връзка, София (и трите през 2002); място/интерес, НГЧИ, София (1999); „Ars ex Natio. Произведено в България – годишна изложба на Центъра за изкуства Сорос (1997); В търсене на отражението си“ (1994) – и двете в Пловдив, Старият град.

Яра Бубнова курира и организира националните участия на България в 48 Венецианско биенале (1999); в 3 Цетинско биенале, Черна гора (1997); 4 Биенале в Санкт-Петербург, Русия (1996); 22 Биенале в Сан Пауло, Бразилия (1994).

Яра Бубнова е Председател на българската секция на AICA (Международна асоциация на художествените критици); член на CIMAM (Международен комитет на ICOM за музеи и колекции на съвременното изкуство) и на IKT (Международна асоциация на кураторите на съвременно изкуство); член на Академичния и Художествен съвет на MOCA-China  (Музей за съвременно изкуство-Китай), Хонконг; на Московското биенале и на Биенале в Призрен, Косово. Между 2002 и 2010 тя бе член на борда на Международната фондация Манифеста (International Foundation Manifesta);

 

9,382 total views, no views today