Начало Актуално Авторите на „Разчети града“ от фондация „Про Либрис“ представят днес втория си културен маршрут, посветен на „Главната улица“ на Пловдив

Авторите на „Разчети града“ от фондация „Про Либрис“ представят днес втория си културен маршрут, посветен на „Главната улица“ на Пловдив

2 (1) 5

 05.11.2021

Новият културен маршрут „Главната улица“, достъпен на адрес https://www.glavnata.eu/ , беше представен в Пловдив на специална пресконференция вчера пред един от обектите в маршрута – Форумът до Централна поща.

Тази вечер в 18.00 часа предстои и откриването на изложба, разположена във фоайето на Дома на културата „Борис Христов“ ет.1. Тя е съпътствана от специално подготвена книжка-каталог. До всеки описан обект има QR код, който отвежда към официалния сайт на Културен маршрут „Главната“. Той е двуезичен и дава възможност и на чужди туристи да се възползват от информацията. Каталог и плакат ще бъдат предоставени безплатно на читалища, библиотеки, галерии, образователни и инфо центрове. Предвидена е и мултимедийна презентация на проекта в 3 училища. В маршрута са обособени 5 топографски ядра:  „Площад Централен“, „Голямата Главна“, Площад „Римски стадион“, „Малката Главна“ и „Пешеходният мост“. Тези ядра създават основната структура, а в тях са определени обектите, които са представени с дигитални изображения, графики и анотации.

Проектът Културен маршрут „Главната улица“ е реализиран от фондация „Про Либрис“ и се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив като част от Културния календар на града за 2021 г. Партньори по проекта са Сдружение Активна Подкрепа за Креативност.

Фондация „Про Либрис“ е учредена през 2015 г. Работата ѝ се фокусира върху проекти в областта на изкуството, културното наследство и образованието. „Про Либрис“ е организация, чиито основни цели са свързани с участие в проекти, насърчаващи създаването на художествени обекти в областта на графичните изкуства и изследователска дейност. Фондацията разполага с екип от специалисти, притежаващи богат опит в областта на графичния дизайн, илюстрацията и визуалните изкуства.

Председател на фондацията е доц. Александър Гьошев, доктор в направление „Изкуствознание и изобразителни изкуства“. Професионалната му реализация е свързана с художествената редакция и оформление на книги. Художник е на десетки албуми на историческа, културна и художествена тематика, учебници и учебни помагала, книги, исторически хроники и др.  Преподавател по графичен дизайн и илюстрация в АМТИИ – Пловдив. Активно работи като художник на книги и албуми, свързани с историята на родния му град.  Награден с „Почетен знак на Пловдив“ за цялостна дейност в областта на художественото оформление на книги, свързани с историята и паметта на града.

Фондацията работи по редица национални и международни проекти:

През 2017 г. – партньор на Post Bellum по проект „8 European story-roads and 8 experiential workshops in 2018”, програма „Европа за гражданите”. Проектът е насочен към опазване на общото историческо наследство на ЕС.

През 2018 г. – успешно реализира два проекта по програма „Пловдив – европейска столица на културата 2019“ – „Красиви букви“ и „Пловдив принт“.

През 2019 г. – с партньорската подкрепа на БНР Радио Пловдив, реализира книга първа от поредицата „Великите европейци“ на Пламен Асенов. Понастоящем подготвя книга втора.

2019 г.-2021 г. – проект „Математика за възрастни“ по програма Еразъм + , където си партнира заедно с още пет организации от различни европейски държави.

2020 г.-2021 г. – проект Културен маршрут „Разчети града“, финансиран от Национален фонд култура.

2020 г. – Дизайн и реализация на „Книга на Награда „Пловдив“ в областта на изкуството и културата“

2,285 total views, no views today