Начало Актуално Архитектурните резервати на Пловдив и Хавана с общи проекти за опазване на културното наследство

Архитектурните резервати на Пловдив и Хавана с общи проекти за опазване на културното наследство

20231012_115435 20231012_120856

12.10.2023

 Обмяна на опит в опазването и съхраняването на културното наследство между старите градове на Хавана и Пловдив обсъждаха днес на среща кметът Здравко Димитров, директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ доц. Елена Кантарева заедно с посланика на Република Куба у нас Н.Пр. Мариета Гарсия Хордан и генералния директор на „Офис на историка на град Хавана“ архитект Перла Роса Росалес Аркиреурета. Делегацията беше придружена от председателя на Асоциацията за приятелство „България – Куба“.

„Пловдив е сред градовете, които сме сложили в списъка си за задължително посещение, защото вашият стар град има изключително много допирни точки със старата част на Хавана, която е под закрилата на ЮНЕСКО“. С тези думи посланичката на Куба се обърна към кмета Здравко Димитров. Заедно с директорката на кубинската институция за опазване на наследството на Хавана арх. Аркиреурета беше обсъдена възможността за побратимяване между двете структури на старинните части на двата града.

Градоначалникът заяви, че освен бързо развиващ се икономически център, Пловдив е сред най-старите живи градове в Европа. „Веднага след нашата среща вие ще посетите исторически места и обекти, които малко градове в света притежават“, сподели на делегацията Димитров и допълни, че нуждата от опазване на културното наследство винаги е било сред приоритетите на градските управи на Пловдив.

Архитект Перла Аркиреурета обясни, че в старата част на Хавана в момента живеят около 60 хил. души и най-голямото им предизвикателство като институция е да запазят, реставрират и реновират къщите в архитектурния резерват.

„Радвам се, че на колегите от Куба ще можем да покажем последните години как първата българска Европейска столица на културата съхранява и експонира своето наследство“, каза доц. Елена Кантарева и допълни, че ОИ „Старинен Пловдив“ е отворен за различни предложения за съвместни проекти в областта на културата и туризма.

3,217 total views, no views today