Начало Актуално Български артисти от различни точки на Европа се събраха в Пловдив

Български артисти от различни точки на Европа се събраха в Пловдив

Kiril Kuzmanov_image Mariana pic

От началото на септември и другите двама участници в резидентната програма на Община Пловдив вече са в града и правят проучване за своите проекти. След Цветан Кръстев тук от Берлин и Лондон пристигнаха Кирил Кузманов и Марияна Василева.

Според условията на резиденцията авторите са ангажирани да създадат свои концепции, свързани с архитектурното и културно наследство на Пловдив, което включва различни знакови сгради, археологически обекти и природните дадености като хълмове и паркове. През целия месец септември, тримата артисти ще работят за осъществяването на идеите си, което е и възможност за тях за нови познанства, взаимодействия и партньорства с пловдивски артисти и представители на артистичната сцена.

Заместник – кметът по култура, археология и туризъм на Община Пловдив Пламен Панов се срещна с двамата артисти още при пристигането им. В разговора си с тях той подчерта, че изключително важно е по време на програмата, в тази симбиоза между наследство и съвременна култура да се открие и добавената стойност за града, и възможностите за привличане на разнообразна креативна енергия към местната сцена.

Кирил Кузманов (р. 1981 г. в София, понастоящем живее в Лондон) e един от изявените представители на съвременното българско изкуство. Завършил е скулптура в Националната художествена академия в София. В своята практика той се интересува от това, как идеите като обекти, изразени чрез определен език, мащаб и медия придобиват своя статут и как този статут културно и психологически влияе върху нашия опит. Той е авторът на произведението, познато като „Проект 0“, реализирано през 2010 – 2014 в квартал Капана, което и досега остава една от най-мащабните намеси в публично пространство от най-новата история на града.

Получава: голямата награда на журито за млад художник от Международна фондация „Св. Св. Кирил и Методий” и СБХ, 2006; Стипендия от ISAFA, Залзбург, Австрия, 2012; наградата „БАЗА“ 2013; и наградата „Гауденц Б. Руф”, 2019.

Марияна Василева (р. 1964, Антоново) живее и работи в Берлин. Завършила е Берлинския университет по изкуствата. Нейни произведения участват в престижни международни изложби и колекции, между които са Kunstmuseum Wolfsburg (Волфсбург), Rene Block Collection (Берлин), Koc Museum (Истанбул), The Israel Museum (Израел), La Caixa / Caja de Ahorros de El Monte y Fundacion el Monte (Испания), Lemaitre (Лондон/Париж), Kunsthalle Емден (Германия), Lidice Memorial. Тя е сред авторите на XVII биенале в Сидни, IV Московско биенале, биенале в Куритиба, Бразилия, Първо биенале Fin del Mundo в Ушуая, Аржентина.

През пролетта на тази година Марияна Василева показа първата си самостоятелна изложба в България в галерия „Сариев“, Пловдив.

Художниците споделиха своето вълнение от възможността да работят в Пловдив и желанието да се слеят с атмосферата на града и да предадат своите впечатления от него в изкуство.

В рамките на резидентната програма предстоят срещи на авторите с пловдивската публика, които ще се осъществят в конферентната зала на галерия „Капана“ в два последователни четвъртъка.

На 16 септември 2021 от 17.00 часа публиката ще може да се срещне и да чуе Цветан Кръстев. На 23 септември от 17.00 часа в същото пространство е срещата с Кирил Кузманов и Марияна Василева.

Освен акценти от творчеството си и свои преживявания в различни точки на света, те ще споделят и своите идеи за Пловдив.

 

Заповядайте!

 

1,529 total views, no views today