Начало Пловдив днес Включват пробива под жп гарата в проект по ОП „Транспорт”

Включват пробива под жп гарата в проект по ОП „Транспорт”

Премахването на бетонния мост и изграждането на пробива под централната жп гара в Пловдив ще бъдат включени в проектирането на железопътен възел „Пловдив” по Оперативна програма „Транспорт” заедно с подмяната на релсите. Това съобщи кметът инж. Иван Тотев след среща с министъра на транспорта, съобщенията и информационните технологии Ивайло Московски и зам.-директора на Националната компания „Железопътна инфраструктура” Христо Алексиев. По този начин реализацията на двата обекта ще бъде финансирана с европейски средства, а не от общинския бюджет. Очаква се първата копка на пробива под гарата, който ще свърже булевардите „Васил Априлов” и „Македония”, да бъде извършена през лятото на 2015-та година.

 Това е огромен успех за Пловдив, коментира кметът инж. Иван Тотев, който изрази благодарност към министъра на транспорта Ивайло Московски и ръководството на НКЖИ за договарянето на тези мащабни проекти. Инж. Тотев допълни още, че дългоочакваната връзка Модър-Царевец също ще бъде изградена със средства по ОП „Транспорт”.

 Кметът каза още, че по време на разговорите са обсъдени притесненията на общината във връзка с концесията на жп гарата. По конфликтните теми е постигнато споразумение – статутът на пешеходния подлез няма да се промени и той ще запази социалните си функции за преминаване на гражданите, а на мястото на бившата транспорта болница няма да се изгражда нова автогара.

6,958 total views, no views today