Начало Събития Днес започва „Седмица на корейското кино 2019“ в Пловдив, първата безплатна прожекция е на драмата „Тунел“

Днес започва „Седмица на корейското кино 2019“ в Пловдив, първата безплатна прожекция е на драмата „Тунел“

Poster

За втора поредна година, в Седмицата на корейското кино 2019, която се организира от Посолството на Корея в България, освен прожекции в София, филми от програмата се прожектират и в Пловдив.
От тази вечер до събота, включително, (7-9.11.) пловдивчани и гости на града ще имат възможност да видят БЕЗПЛАТНО четири съвременни корейски филма, привлекли интереса на международната публика.
Прожекциите са Lucky Дом на киното. Всички филми имат субтитри на български и английски език.

Днес, 7 ноември, в 18.30 часа е прожекцията на филма „Тунел“. Режисьор на лентата е Ким Сон-хун. Участват Ха Джун-у, Бе Ду-на, О Дал-су. Филмът е създаден през 2016 г. продължителност 126 мин., драма.
Ким Сон-хун е добре познат на българската публика с предходния си филм „Тежък ден”, както и със сериала за Нетфилкс „Кралство”. Режисьорският му стил първоначално залага на сюжетен минимализъм, от който да се оттласне и да развие в дълбочина характеристиките на персонажите, поставени в условията на крайна житейска ситуация. „Тунел” не прави изключение – филмът е зрелищен, динамичен и същевременно дълбок и провокиращ разсъждения за силата на човешкия дух. Екранизация по едноименния роман на Со Че-уон.
Мобилен телефон, две бутилки минерална вода и приказна торта за рождения ден на дъщеря си – това е всичко, което Джон-су държи в колата си. Звучи съвсем нормално, нали? Само че обстоятелствата около Джон-су се оказват малко по-сложни: мъжът е попаднал в капана на току що срутил се пътен тунел, минаващ под живописните планини на Корея. Ще успее ли да се спаси и как? Доколко надеждата, отчаянието, рекапитулацията за протеклия живот и семейната обич ще се окажат фактори в нелеката битка за оцеляване под руините?

Вижте часовете и кратки анонси за останалите филми от програмата:
8 ноември, петък, „Портрет на един поет“ , начало 18:30 ч.
9 ноември, събота, „Най-важният момент“ , начало 15:00 ч.
9 ноември, събота, „Малката гора“ , начало 17:00 ч.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….
ПОРТРЕТ НА ЕДИН ПОЕТ
Реж. И Чун-ик
С участието на: Канг Ха-нъл, Пак Джонг-мин, Ким Ин-у
110 мин, биографичен, Република Корея, 2016

1942 г. младият Юн Донг-джу заминава за Япония за да сбъдне мечтата си: да получи отлично образование по литература, да продължи да пише и да види публикувани стиховете си. В смутните години на Втората световна война корейският студент се включва в политическите движения за национална корейска независимост. Арестуван и затворен във Фукуока в продължение на 2 години, Юн Донг-джу намира упование и сила за живот единствено в поезията, която неспирно твори. Но бягството в световете на изящната словесност няма да трае дълго…

Класическа историческа драма, умело решена и реализирана в поджанра на литературната екранна биография. И Чун-ик (режисьор и продуцент на хита „Кралят и клоунът”) майсторски демонстрира елегантен усет към езика на киното, като извежда три пласта на разказ във филма си: портрет на епохата, личността на Юн Донг-джу и художествените вселени на неговото творчество. Решена в изискана черно-бяла стилистика кинотворбата отлично визуализира кредото на поета: „Поезията може да промени света, защото носи силата на истината, която живее в сърцата на хората”.

НАЙ-ВАЖНИЯТ МОМЕНТ
Реж. Им Сун-ре
С участието на: Мун Со-ри, Ким Джонг-ън, Ом Те-унг
120 мин, спортен, Република Корея, 2007

В подготовката за Олимпийските игри в Атина , националният женски отбор по хандбал е изправен пред поредица от предизвикателства. Тренировките протичат трудно, тъй като отборът отдава е загубил мотивация и състезателен хъс, а и европейската методика на треньора не е по вкуса на всички хандбалистки. На всичко отгоре към екипа са привлечени както млади надежди, така и звезди в края на спортната си кариера, което създава напрежения и конфликти. Ще успеят ли да преодолеят различията по между си и какво ще трябва да жертват в името на победата?

Изключително трудно се прави добър спортен филм, при това с фокус върху националния женски отбор по хандбал без да се затъне в киноклишета и излишна сантименталност. Им Сун-ре е сред водещите имена на жени-режисьори в Република Корея и се справя отлично в задачата да изведе филма на друго, универсално ниво. Залага на доказани актьорски величия като Мун Со-ри („Оазис”) и развива в дълбочина характерите на спортистките. Това прави филма драматичен, зрелищен, затрогващ, а и вдъхновяващ.

МАЛКАТА ГОРА
Реж. Им Сун-ре
С участието на Ким Те-ри, Рю Джун-йол, Мун Со-ри, Пак Уон-сан
93 мин, драма, Република Корея, 2018
След стреса в столицата и жестоката конкуренция в образованието Хе-уон решава да се прибере в родното си село, някъде там в дълбоката корейска провинция. В прегръдката на тишината, смехът на приятелите от детинство, красотата на природата и уханието на домашните гозби момичето започва постепенно да лекува емоционалните си рани и болките, нанесени от динамиката на града.

Вдъхновен от мангата на Дайсуке Игараши „Горичката”, филмът е и римейк на японския едноименен диптих на Джуничи Мори. Корейската адаптацията на Им Сун-ре все пак е по-различна, и достойно показва потенциалът й като богат, дълбок и поетичен режисьор. В сравнение със спортния „Най-важният момент”, „Малката гора” е смирен и чувствен филм, занимаващ се по един нежен начин с темата за възстановяването на изгубената хармония и невинността. Великолепен образец и за това как киното интерпретира кулинарните традиции и етническото гурме – съставна част и от глобалното представяне на халлю (корейската нова вълна).

5,955 total views, no views today