Начало Актуално Етноси, студенти, ученици и многобройни гости се включиха в емоционален празник за Международният ден на майчиния език в Пловдив

Етноси, студенти, ученици и многобройни гости се включиха в емоционален празник за Международният ден на майчиния език в Пловдив

За пета, поредна година Българско-турският литературен клуб – Пловдив, с подкрепата на Клуба на консулите в Пловдив и на Община Пловдив, организира общоградски празник, посветен на Международния ден на майчиния език – 21 февруари. Темата тази година бе „Пословици и поговорки от цял свят“. Предавани от поколение на поколение, много от пословиците и поговорките се срещат в различните езици, носейки сходно послание. Тези крилати изрази – анонимни и осветени от опита на поколенията, са образец за наблюдателност и здрав смисъл и това е мотивът в избора на темата през 2022 година.

Чуждестранни студенти от всички краища на света, избрали да учат в Пловдив, почетните консули в града под тепетата, представители на различните общности в града, ученици от езикови гимназии се включиха в честването, а в препълнената зала на Културен център „Тракарт“ в подлез Археологически, прозвучаха пословици и поговорки на 25 езика.

Водещи на празника бяха Николай Райшинов и Диляна Лукова. В ролята на своеобразен модератор на вечерта бе и зам.-председателят на УС на Българско-турският литературен клуб и секретар на Клуба на консулите Шенар Бахар, която с микрофон в ръка предоставяше думата на хора от публиката, които споделиха любими поговорки. Цялото събитие бе придружавано и от жестомимичен превод.

Сред гостите на събитието бяха генералният консул на Република Турция в Пловдив г-н Корхан Кюнгерю, председател на Клуба на консулите в Пловдив, председателят на Общински съвет – Пловдив – инж. Александър Държиков, заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив – Пламен Панов, заместник областните управители Лъчезар Бакърджиев и Николай Василев, кметът на район Източен – Иван Стоянов, заместник-кметът на „Тракия“ – Веселина Стоянова, общински съветници, председателят на ОЕ “Шалом“ Пловдив – инж. Светлозар Калев, Мариана Имреорова – председател на организацията на украинската общност в града, Олга Атанасова – председател на руската общност, Ахмед Пехливан – председател на джамийското настоятелство на Джумая джамия, Теофана Брадинска, директор на Алианс Франсез в Пловдив и други. Клубът на консулите в Пловдив бе представен от д-р Мариана Чолакова – почетен консул на Германия в Пловдив, Елена Георгиева – почетен консул на Сан Марино, Анастасия Солакова – почетен консул на Сърбия. В клуба членуват още почетните консули на Италия, Албания, Чехия, Русия, Украйна и Молдова.

Празникът откриха генералният консул на Турция в Пловдив г-н Корхан Кюнгерю и заместник-кметът Пламен Панов, които отправиха приветствие към организаторите, участниците и гостите и споделиха своето удовлетворение от факта, че точно в Пловдив за 5-ти път, Българско-турският литературен клуб отбелязва този важен ден, насърчаващ многоезичието и културното разнообразие. В света съществуват около 7000 езика. Езиковото многообразие е един от най-мощните инструменти за съхраняване на материалното и нематериално наследство на човечеството. Всяка инициатива за насърчаване и разпространение на майчин език e не само част от езиковото многообразие, но вдъхновява солидарност, основанa на разбиране, толерантност и диалог. По тази причина, събитието бе част от Културния календар на Пловдив през 2019 и 2020 г., през 2021 г. заради ковид обстановката се проведе онлайн, а през настоящата 2022 г. отново се провежда с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на града.

За първи път пред публика бе представен филма „Душата на Месопотамия“, заснет специално за тържеството. Екип на Българско-турския литературен клуб тръгва по стъпките на сурианите – първите християни, които говорят диалект на Исусовия – арамейски език, а за проповедите си ползват класическия му вариант. Екипът прави този 10-минутен филм в областта Мардин в Югоизточна Турция, където са останали около 5000 живи носители на този език. По време на прожекцията, зрителите чуха специалния поздрав на отец Габриел от един от най-старите християнски манастири в света – „Дейрул Зафаран“ – на суриански.

Емоционален финал на вечерта поставиха изпълнителите от последното издание на музикалното риалити „Гласът на България“ – Сонай Юсеин и Атанаска Тенева, които заедно с участниците изпълниха незабравимия хит на Майкъл Джексън „Heal The World“.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

2,513 total views, no views today