Начало Актуално Заместник-кметът Тодор Чонов представи визията на общината за зелена градска мобилност

Заместник-кметът Тодор Чонов представи визията на общината за зелена градска мобилност

prezentaciq_chonov_2Презентацията на заместник-кмета по транспорт Тодор Чонов „Зелена градска мобилност“ предизвика голям интерес сред участниците в състоялия се в София форум Green Urban Infrastructure Summit Bulgaria 2023.

Анализирайки проблемите, съпътстващи утвърждаването на Пловдив като център на най-бързо развиващата се индустриална зона в България, той посочи приоритетните за общината проекти. Сред тях са извеждането на трафика извън центъра на града чрез доизграждането на външния и вътрешен ринг, както и модернизацията на транспортната система.

Чонов призна, че все още съществуват много предизвикателства, но са в действие реални стъпки, които да повишат качеството на живот на пловдивчани. Изпълняват се редица важни, но отлагани с годините инфраструктурни проекти, които да осигурят преки пътни връзки между отделните градски райони. Приета е методика за зоните с ниски емисии, разработен е и 10-годишният план за устойчива градска мобилност, който предлага интелигентни, интермодални, достъпни и атрактивни транспортни решения, гарантиращи качествена услуга на хората и бизнеса в общината.

Сред важните проекти заместник-кметът открои надграждането на електронно-билетната система и създаването на общинското дружество за екологичен градски транспорт „Екобус“. Амбицията за закупуване на електрически автобуси срещна подкрепа при последвалите разговори с представители на Европейската инвестиционна банка, която е партньор на организирания форум.

Green Urban Infrastructure Summit – Bulgaria 2023 постави акцент върху глобалните цели, инструментите и източниците на финансиране, отговорностите и предизвикателствата пред институционалните и частните инвеститори. Сред участниците бяха вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова, Андрей Новаков от Комисията по регионално развитие в Европейския парламент, представители на утвърдени международни и национални институции.
prezentaciq_chonov_5 prezentaciq_chonov_4 prezentaciq_chonov_3

2,524 total views, no views today