Начало Пловдив днес Започва второ издание на S’COOL ROCK FEST в Пловдив

Започва второ издание на S’COOL ROCK FEST в Пловдив

IMG_5275При огромен интерес продължава записването за участие на ученически рок групи в предстоящото второ издание на младежкия фестивал за авторска музика S’COOL ROCK FEST, стана ясно на състоялата се днес специална пресконференция в Центъра за сценични изкуства STAGE 51, на която присъстваха заместник-кметът по култура и туризъм на община Пловдив Амелия Гешева, организаторите от неправителствената организация „Активна подкрепа за креативност“,  ученици – членове на рок групи от Пловдив и медии.

Проектът се осъществява  с финансовата подкрепа на Община Пловдив, която е в размер на 10 000 лв., със съдействието на Общински институт „Старинен Пловдив” и е част от Календара на културните събития на община Пловдив за 2016 година.

S`COOL ROCK FEST е младежки фестивал за авторска музика, който цели да предостави легитимна трибуна на новоизгряващи рок групи, търсещи изява със собствено творчество. По тази причина, фестивалът няма конкурсен характер, не се присъждат места и не се търси материалния стимул. Според условията, групите трябва да представят три авторски песни и преминават през два етапа. Целевата група за участие в проекта са млади български музиканти на възраст между 14 и 22 години.

Заместник-кметът Амелия Гешева посочи, че община Пловдив с удоволствие подкрепя фестивала, защото той е насочен изцяло към младите хора, развива се изключително успешно и се надява, че ще продължи и занапред да провокира към креативност и творчество.  Предоставянето на поле за изява на дебютанти, които в повечето случаи не са имали възможност да се представят на сцена, оборудвана с професионална апаратура и пред публика, която да оцени и подкрепи техния стремеж за изява със сигурност е стимул за младите артисти, насочили своите усилия за бъдещо професионално развитие в сферата на изкуството.

От името на организаторите, музикантът Тони Арнаудов разказа, че първият етап от S’COOL ROCK FEST ще е под мотото: „Да извадим Рока от репетиционните.“ В периода от март до юни 2016 г. ще се проведат осем прослушвания, под формата на рок концерти на млади, съществуващи училищни групи, като част от текущата програма на „Център за сценични изкуства STAGE 51″. Десетте най-добре представили се групи, ще бъдат официално поканени да се явят за участие на втори етап на фестивала.

Вторият етап от S’COOL ROCK FEST ще е под мотото: „Рокът за едно по-добро бъдеще“. Това е същинското провеждане на фестивала на 9 и 10 септември 2016 година на Лапидариума  в Стария град на Пловдив, където най-добрите тийнейджърски рок групи ще се изявят на сцена, пред публика. Техен ментор ще бъде Димитър Кърнев – музикант, китарист на рок група Д2 и организатор на конкурса „Голямото междучасие“. След края на изпълненията, той ще избере една от представилите се групи за директно участие в „Голямото междучасие“. Известна, доказала се и любима на тийнейджърите група ще закрие с грандиозно шоу рок феста.

Предвидени са множество уъркшопове и китарни клиники, които имат за цел оказване на подкрепа, развитие и насърчаване на младите таланти. Уъркшоповете ще бъдат водени от професионални музиканти. За това разказа един от тях с псевдоним Ру. Темите са разнообразни и включват: обогатяване на познанията им за музикалната история, стилове в музиката, музиканти, допринесли най-много за развитието и популяризирането на стила, показване на инструментални техники, представяне на различни марки и модели инструменти, ефекти и апаратури, използвани най-често в даден стил на рок музиката и много други. Всички събития в двата фестивални дни: репетиции, уъркшопи, китарни клиники и самите концерти ще бъдат заснети и ще бъде направен кратък филм.. „Децата трябва да бъдат подкрепени и трябва да се развиват. Така се открива бъдещето. Който твори, той е себе си“ каза Ру. За да е още по-добра връзката сцена-група-публика, Ру и колеги ще направят обиколка из пловдивските училища, за да запознаят децата с идеята на фестивала и да представят  част от групите.

Представители на бандите „Паник Стейшън“, „Даунър Кил“ и „Моист“ също разказаха за впечатленията си от миналото издание, след което са придобили огромна популярност, участвали са успешно в различни конкурси, спечелили са множество награди. Такъв пример е наградата на „Паник Стейшън“ на  Рок Феста в Каварна. Днес те са много популярни сред младите,  изнасят концерти с огромен успех и пълни зали.

„Подкрепяйте младите таланти. Те заслужават, защото създават качествени продукти и със сигурност, ако бяха в чужбина щяха да имат бляскава кариера. Тук нещата са различни и те имат нужда от подкрепата ни.“ завърши представянето професионалният музикант Ру.

7,932 total views, no views today