Начало Актуално Започва GuitArt Festival Plovdiv – 4 дни концерти на 5 локации, с участници от 6 държави

Започва GuitArt Festival Plovdiv – 4 дни концерти на 5 локации, с участници от 6 държави

джаЗта праста

05.10.2023

В тазгодишното издание на Международния китарен фестивал GuitArt Festival Plovdiv  от 5 до 8 октомври ще видим и чуем Марчин Дилла (Полша), Нино Д’Амико (Италия), Баба Зула (Турция), Джазта Праста Трио/Jazzta Prasta (България), Трио Мандили (Грузия), Дарко Багески (Северна Македония).

Билети за GuitArt Festival Plovdiv  се продават в Билетен център пред Община Пловдив, в ТИЦ на Римския стадион, на касата на Античен театър (вход към АМТИИ), каса МаскАрт в ДК „Борис Христов“, в цялата мрежа на Eventim, както и на място преди всяко от събитията.

GuitArt Festival Plovdiv е традиционно събитие от Културния календар на Пловдив, осъществява се с финансовата подкрепа на община Пловдив. Организатор е Сдружение Фюжън Уей.  Любовта към един от най-популярните музикални инструменти е причината всяко издание на фестивала да се превръща в празник на китарата, който разкрива нейното място в развитието на поп и рок музиката, нейното класическо музикално наследство и радостта, която носи на хората, които свирят и я слушат.

В рамките на фестивала се провежда и Международен конкурс по класическа китара „GuitArt 2023“, а награждаването е в последния ден. Тази година това ще се случи в Епископската базилика на Филипопол.

5 октомври, четвъртък

19.00 – Рецитал на Дарко Багески (Северна Македония) & Рецитал на Нино Д’Амико (Италия)

Победител на Международен конкурс за китара „GuitART 2022“

Студио 1, БНР, Пловдив

 

6 октомври, петък

19.00 – BaBa ZuLa (Турция) – Лятно кино „Орфей“

BABA ZULA е група с близо 30 годишна история. Основана в Истанбул през 1996-та година от Левент Акман (перкусии, електроника) и Мурат Ертел (електрически саз, вокали), групата бързо придобива световна слава благодарение на неповторимия си стил, който самите те определят като „турски психеделик“. Идват в Пловдив в петчленен състав, заедно с Езма Ертел (вокали, танци), Юмит Адакале (тарамбука) и Олкай Бозкурт (бас). Нестандартният им стил, роден от пълната импровизация, комбинира ориенталска тарамбука, електрически саз, лъжици, „ней“ от традицията на суфите, кларинет от музиката на турските цигани и модерно, електронно звучене.

21:00 – Кънтри група BARKS -  Bee Bop Café

В основата на група BARKS е интерконтиненталният дует Барни Есвил (артистичен псевдоним на Нейко Генчев) и младата кънтри звезда от Нешвил, Сара Харалсън. Група BARKS  представя интересна комбинация от вечни кънтри хитове, песни от новоизлезлия втори албум на Сара Харалсън и оригинални песни на Барни Есвил. В групата участват още Андрю Куглър (барабани, от Нешвил, САЩ), Калин Василев-Кели (китари), и Радослав Тодоров (клавишни).

 

7 октомври, събота

19.00 –Trio Mandili (Грузия) – Лятно кино „Орфей“

Трио „Мандили“ е ансамбъл от три млади вокалистки – Татия Мгеладзе, Шорена Цискараули и Ана Чинчараули, които станаха истински звезди, благодарение на тяхното любителско видео „Kakhuri „, качено в YouTube. Към днешна дата преглежданията на хита им  „Kakhuri“ гони 35 милиона (нещо уникално за стара фолклорна песен), числото на гледанията на клиповете им по различните видео-платформи е близо 10 милиона, а чаровните момичета гастролират по света и запознават своите почитатели с прекрасната си музика и с многовековните традиции. В репертоара им са застъпени най-вече народни песни от различни региони на Грузия, както и тяхна авторска визия и ново звучене на известни грузински песни. Трио „Мандили“ е най-популярния и най-търсения музикален проект от Грузия.

21.00 – Джазта Праста Трио-  Bee Bop Café

Виртуозът на акордеона Мартин Любенов, китаристът Ангел Демирев и контрабасистът Михаил Иванов, обединени от формацията Jazzta Prasta, ще представят авторски произведения, вдъхновени от различни стилове и видове музика като танго, салса, шансони, балкански мотиви и др., обединени от философията на джаза.

Мартин Любенов от години живее в Австрия. Той е от най-колоритните и най-успешни съвременни български музиканти, които работят в чужбина. Идвайки от ромската музикална традиция, Мартин създава собствения си уникален стил на музициране. Той съчетава виртуозност, изтънчен вкус за композиция, пленяваща лекота и много чувство за хумор. Тази комбинация моментално го изважда от всяко едно клише свързано с балканската музика.

 

8 октомври, неделя

10.00 – Международен конкурс по класическа китара „GuitArt 2023“ ФИНАЛЕН КРЪГ

Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив

19.00 – Официално награждаване на победителите в конкурса. Рецитал на Марчин Диля (Полша), Епископската базилика на Филипопол

 

3,828 total views, no views today