Начало Актуално ЗАПОЧНА МОДЕРНИЗАЦИЯТА НА ЖЕЛЕЗОПЪТЕН ВЪЗЕЛ ПЛОВДИВ

ЗАПОЧНА МОДЕРНИЗАЦИЯТА НА ЖЕЛЕЗОПЪТЕН ВЪЗЕЛ ПЛОВДИВ

копка Пробив под гарата (2) копка Пробив под гарата (3) (1)

09.12.2021

На официална церемония, с участието на генералния директор на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски, кмета на град Пловдив Здравко Димитров, председателя на Общинския съвет Александър Държиков,  представители на изпълнителя и строителния надзор, беше даден старт на изпълнението на проект за модернизация на железопътен възел Пловдив.

След първата копка инж. Красимир Папукчийски отбеляза, че за НКЖИ това е един от най-важните проекти, който ще даде възможност за по-добра транспортно-комуникационна схема в града. Той обясни още, че след като бъде направен пробивът под гарата във втория етап предстои Бетонният мост в Пловдив да бъде демонтиран и рехабилитиран. Кметът Здравко Димитров добави: „След като завършим и проекта „Модър – Царевец” вече ще имаме значително по-облекчен трафик и алтернативни маршрути в града“.

Проектът ще осигури пряка връзка между двата най-големи района на Пловдив – „Централен“ и „Южен“ Паралелно с това, обектът е част от по-мащабния проект за изграждане на железопътна магистрала от София до Бургас. Призовавам за търпение пловдивчани и пожелавам успех на строителите. Сигурен съм, че след 3 години ще имаме с какво да се гордеем.

Дейностите включват рехабилитация и модернизация на железопътната инфраструктура в участъците жп гара Пловдив ​- Пловдив разпределителна – Крумово и Пловдив разпределителна ​– Скутаре, реализация на пътен пробив под жп гара Пловдив, развитие на коловозите на жп гарите, попадащи в обхвата на жп ареала и премахване на съществуващи прелези и замяната им с надлези. Трасето на пробива е съобразено и следва предвиденото в общия устройствен план на гр. Пловдив подземно преминаване от бул. „Васил Априлов“ към бул. „Македония“ под района на гаровия комплекс. Ще бъдат изградени и удобни вертикални пешеходни връзки.

Стойността на договора е 89 028 245,95 лева без ДДС. Изпълнител на договора е Обединение „Проект Пловдив“ ДЗЗД, включващо фирмите „Трейс Груп Холд“ АД и „Балкантел“ ООД.

Обект „Модернизация на железен път, контактна мрежа и системи за сигнализация и телекомуникации в гара Пловдив и изграждане на комуникационно-транспортен пробив под жп ареала на гара Пловдив“ е част от проект „Развитие на железопътен възел Пловдив“ и се съфинансира със средства по Механизма за свързване на Европа (МСЕ).

2,961 total views, no views today