Начало Пловдив днес За 21-ви път в Пловдив бе връчена престижната Национална литературна награда „Христо Г. Данов“ в 9 раздела

За 21-ви път в Пловдив бе връчена престижната Национална литературна награда „Христо Г. Данов“ в 9 раздела

На тържествена церемония в къща – музей „Христо Г.Данов“ в Стария град, Министерство на културата и Община Пловдив обявиха и отличиха тазгодишните носители в деветте раздела на престижната Национална литературна награда „Христо Г. Данов“.
Гости на събитието бяха Министърът на културата Боил Банов, Заместник-министър Амелия Гешева, заместник-кмета по култура и туризъм на община Пловдив инж. Александър Държиков, много автори, преводачи, издатели, художници, критици, библиотечни дейци, книгоразпространители и приятели на книгата.
Водещ на церемонията бе преподавателят в Пловдивския университет проф. д-р Мария Шнитер., за музикалния фон се погрижи изтъкнатия цигулар маестро Мичо Димитров – концерт майстор на Държавна опера – Пловдив.
Победител в раздел Българска художествена литература стана

В раздел Българска художествена литература наградата получи Чавдар Ценов за романа „Накъде тече реката“ (Издателство „Жанет 45“).

В раздел Преводна художествена литература наградата получи Лиляна Табакова за превода на „Бестиарий“ от Хулио Кортасар (Издателство „Агата-А“). Тя благодари и сподели, че за нея е особена чест, тъй като получава наградата в родния град на баща си.

В раздел Хуманитаристика победител стана Веселин Методиев за книгата „Един много добър човек: Константин Стоилов и политическата добродетел“ (Издателство на Нов български университет). „Мнозина казват, че моята наука историята е точна. Но не е точно така. За да пишеш за историята, трябва да се охрабриш. Това сторих с книгата за Константин Стоилов. Тази награда е най-голямата изненада в моя живот”, сподели Методиев.
В раздел Изкуство на книгата, награда получи Издателство „Колибри“ за поредица от книги за деца от Валери Петров. В раздела бе проведен балотаж между издателствата „Колибри“ за поредица от книги за деца от Валери Петров и „Летера“ за албума „Пловдив – древен и жив“. Само с един глас преднина наградата получи издателство „Колибри“.

В раздел Издание за деца победител стана Издателство „Лист“ за поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“.

В раздел Книгоразпространение тази година не се излъчиха номинации.

В раздел Представяне на българската книга победител стана предаването „Артефир“ на програма „Христо Ботев“ на Българско национално радио, с екип Александър Михайлов, Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина – за представяне на български книги и автори.

В раздел Библиотеки и библиотечно дело бе наградена Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца за уебсайта „Карта на времето – дигитален архив на област Враца“ изграден по проект „Карта на времето”.

В последния, девети раздел Електронно издаване и нови технологии спечели Регионална библиотека „Партений Павлович” – Силистра за проекта „Е-портал на паметта и знанието – маршрути на историческата памет, живото културно наследство и европейските знания”.

Всички победители получиха наградите си – диплом, пластика и парична премия лично от членовете на комисията, която бе в състав: председател Амелия Гешева – заместник-министър на културата и членове: Александър Държиков – заместник-кмет на община Пловдив, д.н. Силва Налбантян- Хачерян – началник-отдел „Регионални дейности“ в МК, доц. д-р Регина Далкалъчева – художник, Димитър Христов – писател и преводач, проф.Светозар Игов – хуманитарист, доц. Пламен Дойнов – литературовед, Георги Ангелов – преводач и д-р Иван Александров – директор на Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“ Велико Търново.

Наградата „Христо Г.Данов“ за цялостен принос в развитието на българската литература бе връчена от министъра на културата Боил Банов. Неин носител стана Теодора Димова.

„Наградата „Христо Г. Данов” за цялостен принос е особено важна за мен. Получавам я на метри от мястото, където е написан романът „Тютюн” от баща ми Димитър Димов и в навечерието на неговата 110-годишнина”, каза носителката на националния приз за принос в книжовността Теодора Димова. Тя благодари на читателите си и сподели, че в писането спазва неотлъчно няколко принципа – да бъде честна и да не върви по лекия път. После Димова цитира Христос, че за всяка празна дума ще отговаряме.
P1320483P1320497P1320498P1320536P1320550P1320574P1320590P1320597P1320606P1320620P1320632P1320659P1320678P1320693P1320705

4,249 total views, no views today