Начало Актуално Здравко Димитров: След 10-годишна сага Пловдив спечели 8 млн. лв. за социализацията на Небет тепе и Източната порта

Здравко Димитров: След 10-годишна сага Пловдив спечели 8 млн. лв. за социализацията на Небет тепе и Източната порта

DSC_6494

Официално получихме одобрението на ОП „Региони в растеж“ за проекта „По крепостните стени на Филипопол“, който е на обща стойност 8 млн. лв,  съобщи кметът Здравко Димитров на пресконференция днес. Той определи това като голям успех за Пловдив и припомни накратко десетгодишната сага, която извървя проектът докато получи финансиране. 2010 г. се изготвя първият проект за Небет тепе, но той не успява да спечели финансиране, защото не е внесен навреме в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. През 2014 г. се прави нов проект, който е внесен навреме, но не получава финансиране по Норвежкия фонд за финансиране. Той също така не е припознат от пловдивчани.

„Още с встъпването ми в длъжност поисках този проект да бъде форсиран и само за два месеца успяхме да спасим 38 милиона лева по ОП „Региони в растеж“, а днес и имаме одобрението и на този проект“, коментира още Здравко Димитров.

Одобрената обща стойност по проекта е 8 012 202,52 лв. , от които безвъзмездната финансова помощ е в размер 6 009 151,89 лв. 2  003 050 лв.  е съфинансирането, което трябва да осигури общината от финансова институция. За поемането на дълга предстои обществено обсъждане на 17 юни.

В началото на януари беше проведено публично обсъждане за визията на обектите, в което са включени проектите: Античен комплекс „Източна порта на „Филипопол“, Археологически комплекс „Небет тепе“ и Реконструкция на елементите на техническата инфраструктура и благоустрояване на подходи към археологически комплекс „Небет тепе“.

По време на първото обществено обсъждане на 7 януари се стигна до консенсус, че археологията на Небет тепе трябва да бъде експонирана, а не надграждана и по възможност да бъдат адекватно представени градежите от различните епохи. Всичко това е залегнало в съгласуваното задание с Министерството на културата нов проект.

Πpeдвиждa ce pecтaвpaция, ĸoнcepвaция и мнoгo пpeцизнo интeгpиpaнe нa aнтичнитe пaмeтници в cъвpeмeннaтa cpeдa, xyдoжecтвeнo ocвeтлeниe, тypиcтичecĸи мapшpyти, инфopмaциoнни цeнтpoвe, мecтa зa oтдиx. Kpeпocтнитe cтeни нa Heбeт тeпe и ĸoлoнaдитe нa Изтoчнaтa пopтa щe бъдaт възcтaнoвeни caмo дoтaм, дoĸъдeтo ca зaпaзeни пpeз вeĸoвeтe. Изĸлючвa ce ĸaĸвaтo и дa e възмoжнocт зa бyтaфopия.

На 17 юни предстои и обществено обсъждане за поемането на общински дълг за финансовите параметри на обекта.

„Това е едно много сериозно постижение за Община Пловдив, в една сериозна конкуренция с всички останали общини, и се осъществява благодарение на личната намеса на кмета на града. Успехът се дължи на екипната работа  на отдел „Европейски политики“ в координация с кмета на район „Централен“ Георги Стаменов, екипа на заместник-кмета по култура Пламен Панов и екипа на ОИ „Старинен Пловдив“. Това коментира заместник-кметът с ресор социални дейности и европейски политики Анести Тимчев. Той допълни, че вече има изработено техническото задание, което се съгласува с НИНКН, след което ще бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител. Срокът за изпълнение е 24 месеца.

„Днес имаме абсолютния повод да сме горди, защото Небет тепе е актът за раждане на Пловдив и ние трябва да го съхраним. Този проект е  една еманация за това как Община Пловдив умее и ще се грижи за културното наследство на града“. Това заяви заместник-кметът „Култура, археология и туризъм“ Пламен Панов. По думите му двата обекта могат да залегнат в изграждането на уникален туристически маршрут, който да включва къща „Недкович“, „Хисар Капия“,  Етнографския музей. Този маршрут ще допринесе за доизграждането на един положителен ефект върху туризма в Стария град. Очакванията ни са минимум 50 000 туристи през първата година да преминат през тази туристическа атракция.

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов пък очаква при реставрацията на Източната порта да се изправят автентичните колони и да се реконструира цялата арка, през която се е влизало в тракийската крепост откъм днешната улица „Стойчо Мушанов“.

„Източната порта е проучена до нивото на това, което виждаме днес. Има очаквания на археолозите в източната част на самия паметник на културата да излезе входната арка, която ще бъде единствена в Европа и може да бъде изложена по подходящ начин. С реализацията на този проект този паметник ще се допроучи, той ще бъде реставриран, една част от колоните ще бъдат изправени, за да възстановим този паметник от 2 век. С това ще довършим историческия ансамбъл от паметници в нашия град.“, допълни още Стаменов.

„Чрез обществените обсъждания ние чуваме гражданите и се вслушваме в тях по отношение на този обект. Няма да има бутафории и ще се запази пълната автентичност на това културно богатство и ще работим по привличането на туристи“, заяви и директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ Богомил Грозев.

През последния месец Община Пловдив получи одобрението по два проекта на обща стойност 10 милиона лева. Припомняме, че първият е за работа с уязвими групи и популяризиране на социалното предприемачество с цел намаляване на бедността. Той е в размер на 2 млн. лв. и ще се изпълнява от ОП „Младежки център“.

DSC_6479 DSC_6500
DSC_6515 DSC_6502

5,074 total views, no views today