Начало Пловдив днес Зелен пояс върху 640 декара до Гребната база

Зелен пояс върху 640 декара до Гребната база

Със залесяването на 640 декара в парк „Отдих и култура” – западно от Гребния канал до Околовръстоното шосе за Пазарджик, предстои изграждането на мощен зелен пояс, който е от особено важно значение за екологията на Пловдив.

 Кметът инж. Иван Тотев и представителят на Лесотехническия университет доц. Росица Петрова подписаха договор за изпълнение на устройствена концепция на парк „Отдих и култура” .  Разработката има за цел превръщането на територията в атрактивна обществена зона за отдих, туризъм и спорт.

 Възложената на Лесотехническия университет задача предвижда предварителни проучвания и анализ на състоянието на парка с идеята да се постигне оптимално интегриране на територията  не само като част от общата територия на парка, но и като част от цялостната зелена система на град Пловдив.

 Концепцията включва изграждането на голф игрище с площ около 70 дка, на зелено улилище с бунгала, тематичи кътове и форумно пространство, маршрути край реката, в които ще се редуват кътове за барбекю, риболов и места за плажуване, веломаршрути със спокойни и екстремни участъци, кътове за фитнес на открито, зони за скейтборд, ролери, стена за катерене, детски площадки, кътове за разходка на домашни любимци с игри за тях, естествено оградени и изолирани с естествени прегради от околния терен, така че да не стресират животните, разказа доц. Петрова.

 При главните и второстепенни подходи към парка се предвижда изграждане на буферни паркинги, а на главния вход – посетителски център с конферентна зала, складова база и кафене. Схемата предвижда и изграждане на пешеходни алеи с олекотена настилка, както и обединаваща всички маршрути алея, която ще е с усилена настилка с оглед лесното предвижване при необходимост на пожарни, линейки и автомобили, обслужващи предвидените за изграждане кафенета, закусвалня, здравен пункт и др.

 Сключеният договор е на стойност 7500 лв., като концептуалният план и резултатите от предварителните проучвания – оценка на състоянието на растителността, климатичните и почвените условия, от геоложките, хидрогеоложките и лесовъдски проучвания, трябва да бъдат предадени на Общината в срок от 3 месеца.

6,591 total views, no views today