Начало Пловдив днес Изграждат първия Немски Коледен базар в Пловдив

Изграждат първия Немски Коледен базар в Пловдив

Започна изграждането на първия Немския Коледен базар в Пловдив. Той ще бъде разположен на площад „Стефан Стамболов“ пред общината. В десетина специално изработени за целта къщички ще се продават греяно вино, типични немски и австрийски сладкиши, кулинарни изкушения, коледни декорации. Базарът ще се проведе под патронажа на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев, посланика на Федерална република Германия Матиас Хьопфнер и посланика на Република Австрия Герхард Райвегер. Официалното откриване ще бъде в 10.00 ч. на 1-ви декември, събота, на пл. „Стефан Стамболов” пред Община Пловдив.

Това е проект, по който работим вече шест месеца. Базарът ще продължи от 1-ви до 22-ри декември, каквато е традицията в Германия, заяви заместник-кметът Стефан Стоянов. Той благодари на целия организационен комитет и на почетния консул на Германия в Пловдив д-р Мариана Чолакова. Сигурен съм, че този базар заедно с украсата, с ледената пързалка и всички празнични прояви, които общината организира в града през целия декември, ще допринесе за едно хубаво коледно настроение за всички в град Пловдив, сподели заместник-кметът Стоянов.

Почетният консул д-р Мариана Чолакова нарече задачата за организирането на базара голямо предизвикателство. Това, че стигнахме до тук е плод на труда на много хора, допълни тя и уточни, че проявата има социална насоченост е съпроводена с богата културна програма.

Хората в България имат нужда да намерят уюта на Коледа. Считам, че гражданите тук са отворени да посрещнат тази нова традиция, типична за Германия, заяви един от организаторите Теодора Бреме. Тя уточни, че целта е семействата да се забавляват и пазаруват заедно, а дядо Коледа да разговаря с децата за техните желания, за доброто и семейните ценности.

Организаторите на Немския Коледен базар са поели и социален ангажимент – те ще дарят цялата си печалба за социални каузи. В събитието активно се включват и  учениците от двете езикови гимназии в града – „Пловдив“ и „Иван Вазов“. Възпитаниците им активно изработват картички и украшения, които ще предлагат за продажба в така наречената „социална къщичка“.

Немският Коледен базар в Пловдив има специално изработено лого със сградата на общината.

15,624 total views, no views today