Начало Пловдив днес Имате ли алергия? Да вървим заедно по пътя на превенцията и контрола!

Имате ли алергия? Да вървим заедно по пътя на превенцията и контрола!

DSC_1988„Имате ли алергия? Да вървим заедно по пътя на превенцията и контрола! Това беше темата, която разискваха представители на Българското дружество по алергология, Асоциацията на българите, боледуващи от астма, УМБАЛ Александровска – София, Медицински университет – София и Община Пловдив. Основната цел на националната информационна кампания е борбата с алергичните заболявания, както и да се обостри вниманието на обществото върху хроничните респираторни алергии.

Според статистиката има тенденция за непрекъснато увеличаване на алергичните заболявания от общ и професионален характер, като според Световната здравна организация до 2050 година 50% от населението на земята ще бъде засегнато най-малко от една алергична болест. Между 30-40% от европейците са алергични, цифра, която се е удвоила за последните 20 години. Астмата и алергичният ринит са най-често срещаните алергични заболявания при деца и възрастни.

Според д-р Ани Валериева от Александровска болница България е част от страните, при които се наблюдава повишена честота на алергичните заболявания:

„Алергиите са съвременен проблем в развитото общество. Мит е, че те са нелечими заболявания“, уточни тя и посочи стряскащи данни за алергичния ринит, който за по-малко от 100 години увеличава честотата си над 250 пъти и днес болестта засяга над 500 милиона души по целия свят. 350 милиона от болните имат бронхиална астма като съпътстващо заболяване, като в 90% от случаите на астма, причините са били алергии в детска възраст.

По думите на д-р Валериева 142 милиарда евро са разходите в Европейски съюз заради неправилно лечение и диагностика на алергичните заболявания.

„Важно е поставянето на правилната диагноза в правилния момент, за да се преодолеят усложненията. Въпреки че при пациентите с хронични болести е необходимо непрекъснато взимане на лекарства, това води до контролиране на заболяването и добро качество на живот като при здрав човек , за да не се нарушава техния нормален живот“, обобщи д-р Валериева и допълни, че годишно в света могат да бъдат наблюдавани 250 000 случая на смърт заради астма.

„Последните прочувания сочат, че алергичните болести и алергиите са с най-високо разпространение, с най-голяма честота през 21 век. Не случайно за алергиите се говори като епидемиите на нашия век. Острите, системни алергични реакции се нареждат сред тройката на спешните остри състояния заедно със сърдечно-съдовите заболявания и дихателните болести“, заяви Доц. Светлан Дерменджиев, началник на отделението по професионални болести и клинична алергология към УМБАЛ „Свети Георги“.

Според него превенцията и диагностиката на алергичните болести трябва да бъде поставена във фокуса на здравното обслужване на населението. Честотата на болестите е пряко зависима от индустриалните замърсители, алергените и сенсибилизиращи вещества в работната среда.

„Всяка година се увеличава броят на пациентите, които се нуждаят от диагностика, свързана с респираторни заболявания. Най-често това са хора, работещи в черната и цветна металургия, производство на синтетични смоли, пластмаси и тяхното приложение в промишлеността и бита“, обясни д-р Дерменджиев. Той заяви, че звеното към УМБАЛ „Свети Георги“ се включва с активно участие в националната кампания за извършване на безплатни кожно-алергични тестове на определен кръг пациенти.

„Астмата е най-често срещаното алергично заболяване в детска възраст, от което страдат 10-15% и за съжаление този процент расте“, посочи Д-р Стефка Евтимова.

Усилията на съвременната превенция са насочени към вътреутробни изследвания на бременните жени за: липсата на витамин D, използване на пробиотици, диетичен режим, влияние на околната среда, изследвания на гените.

„Хранителната алергия също расте в детска възраст. 50% от децата, които имат атопичен дерматит, имат и хранителна алергия, която може да протича и в астматични пристъпи. Алергичният ринит е първенец в честотата на алергичните заболявания, включително и в детска възраст, в някои страни е над 20%. Деца са засегнати от заболяването още на 2-3 годишна възраст, а поленозите се срещат доста често и при все по-малки деца“,  допълни д-р Евтимова.

Днес от 14,30ч. до 17,30ч. ще се проведат изследванията на желаещи граждани над 18-годишна възраст в кабинет № 16 – I етаж по коридора, вдясно от регистратура, в сградата на ДКЦ-I-Пловдив на пл.”Понеделник пазара”№5.

Във връзка с безплатни кожно-алергични тестове 032/602 488 е телефонът, на който гражданите могат да се свържат с д-р Дерменджиев за провеждане на изследвания и прегледи.

10,839 total views, no views today