Начало Актуално Историческият тур „Духовни маршрути в Пловдив“ тази събота с разказ за духовния елит на Пловдив по време на Българското възраждане

Историческият тур „Духовни маршрути в Пловдив“ тази събота с разказ за духовния елит на Пловдив по време на Българското възраждане

Marshruti_2023_June_Plakat

21.06.2023 

Разказът за историческите събития ще бъде илюстриран със знаковите със своята история и архитектура къщи в Стария град

 

Издателство „Летера“ кани пловдивчани и гости на града на четвъртия си тематичен маршрут по проекта „Духовни маршрути в Пловдив 2023“. Той е посветен на „Духовният елит на Пловдив по време на Българското възраждане“.

Датата е 24.06.2023 г., събота, началото е в 10:30 ч., сборен пункт: Седмият хълм (градинката зад Джумая джамия) Водач ще е д-р Стефан Шивачев - историк, автор на публикации за историята на Пловдивския край, ръководител на международни и национални проекти. Той ще преведе любознателните през ХІХ век – времето на втория след Античността връх в историческото развитие на Пловдив, когато се възражда изчезналият за векове български етнически елемент.

Това е времето на сблъсъка на утвърдената през предните векове гръцка православна общност и съзряващата с бързи темпове българска партия. Този разказ ще бъде изграден през призмата на живота и делото на представителите на фамилията на Големите и Малките Чалъковци. Тяхната сграда, както и на други български фамилии, днес са сърцевината на историческото и архитектурно наследство в Старинен Пловдив. Разказът за тези исторически събития ще бъде илюстриран със знаковите със своята история и архитектура къщи в Стария град.

Проектът „Духовни маршрути в Пловдив 2023“ е финансиран от Община Пловдив по Компонент 1 „Фестивали и значими събития“ и е част от Културния календар на града.

Входът е свободен!

2,555 total views, no views today