Начало Актуално Кампания „Не изхвърляйте опасните отпадъци – те са вредни“

Кампания „Не изхвърляйте опасните отпадъци – те са вредни“

На 14 октомври на площад „Стефан Стамболов“, град Пловдив представители на Министерство на околната среда и водите и Община Пловдив откриха кампанията “Не изхвърляйте опасните отпадъци – те са вредни”. Организатори на събитието са „Норд Авторециклинг” АД и „Норд Елрециклинг” ЕАД в партньорство с Община Пловдив, Българската асоциация по рециклиране /БАР/ и международния летен детски лагер LuckyKids. Инициативата “Не изхвърляйте опасните отпадъци – те са вредни” е национална и се провежда за втори път през настоящата година. Началото на празника в Пловдив беше дадено от най-новия супергерой ЕкоМен. Стотици деца и техните родители получиха обучителни книжки-комикси с участието на супер героя и много други награди от организаторите. Вокални групи, фолклорни ансамбли и детски танцови формации от Пловдив, Смолян и Рудозем се погрижиха за доброто и празнично настроение на участниците. Голямата изненада на събитието беше известният фокусник Д-р Джакел, който се погрижи децата да развихрят своето въображение и да почувстват силата на магията.

Всички присъстващи имаха възможност да наблюдават различни практични демонстрации за правилното събиране, разделяне и съхранение на опасните отпадъци. Чрез забавни игри и викторини стотици деца и техните родители научиха полезни факти за отпадъците и вредите, които те могат да причинят на природата и хората.

Целта на кампанията „Не изхвърляйте опасните отпадъци – те са вредни” е да възпита отговорно отношение към съхранението и изхвърлянето на опасните и вредни отпадъци. Стремежът е у децата и техните родители да бъде изградено разбирането, че вредните отпадъци трябва да се събират разделно, да се предават в специализирани пунктове и да се рециклират. Основната цел на кампанията е да обучи децата, да промени нагласите им и да изгради култура на отговорно и екологично поведение.

През 2011 г. „Норд Авторициклинг” АД и „Норд Елрециклинг“ ЕАД  сключиха договори с Община Пловдив за изграждане на система за управление на излезли от употреба МПС, гуми, масла, ЕЕО и батерии и акумулатори. В тази връзка на 25.10.2012 г. от 09:00-16:00 ч. предстои събиране на тези отпадъци от домакинствата.

Местата, на които ще бъдат поставени контейнерите за събиране са: Район Източен – ул. „Лев Толстой” №2, Район Западен – на паркинга на ул. „Равнища” до параклиса „Св. Троица”, Район Северен – източно от бул. „България” №108 подход към ул. „Седянка” западно от „Цар Борис” III Обединител №22, Район Южен – на продължението на бул. „Македония” срещу „Лидъл”, Район Централен - на паркинга зад ресторант „Стадиона”, Район Тракия - бул. „Освобождение” срещу пицария „Верди”.

7,371 total views, no views today