Начало Пловдив днес Кметът Иван Тотев: Пловдив бележи устойчив ръст в туризма

Кметът Иван Тотев: Пловдив бележи устойчив ръст в туризма

sreshta turizam3

„Пловдив бележи устойчив ръст от 6 % повече туристи и 8 % – на нощувките”, това съобщи кметът на Община Пловдив инж. Иван Тотев по време на официалното откриване на седмата среща на представители на туристическия бранш и медиите от повече от 90 компании и над 17 държави. „Това беше една от целите на администрацията, която коментирахме преди 4 години и която постигнахме. Тази година отбелязахме своеобразен рекорд по посещаемост – Старият град бе обявен за най-посещаваната туристическа атракция в България с 850 000 гости и туристи”, допълни още кметът.

Важен акцент в програмата на събитието са най-новите туристически обекти, атракции и подобрения на инфраструктурата в Пловдив, които само за настоящата година са вече няколко на брой – многофункционалната спортна зала „Колодрума“, арт – квартал „Капана“, „Пеещите фонтани“, Природо-научния музей, с първия в страната планетариум с 3D.

„Целите, които си поставяме са високи и работата, която ни предстои е много интензивна – обмисляме още нови атракции в града, които да кореспондират с това – всяко завръщане в Пловдив да бъде новаторско, да бъде свързано с нещо ново, с много нови събития, с нови възможности”, посочи още Иван Тотев и заяви че през следващата година Общината стартира разкопките на Небет тепе, един от проектите, с който ще посрещнем 2019 година, когато Пловдив ще е Европейска столица на културата.

За първи път в VII-та Международна среща за туризъм в Пловдив участие взимат представители от Швейцария, Австрия, Малта, Словакия, САЩ и Черна Гора. Продължава интересът от страна на Великобритания, Германия, Италия, Мароко и от съседните – Турция, Гърция, Македония, Румъния, Сърбия.

Кметът Иван Тотев увери, че продължава работата по проектите за централна градска част, техническия проект на площад „Централен”, който е основен за промяната на облика на  Пловдив, свързана с 2019 година.

Международният форум за туризъм стартира за първи път през есента на 2012 г. и с всяко следващо издание увеличава своя престиж на високо професионално и полезно събитие, което дава все по-добри резултати. Една от основните цели на Международната среща е представянето на Пловдив и региона като атрактивна туристическа дестинация за чуждестранните участници, които посещават България и града ни за първи път.

Друг основен приоритет за всички участници – чуждестранни и български туроператори, медии, представители на местната власт и туристическия бранш в региона, е възможността да се запознаят помежду си и да създадат бизнес контакти в организираните работни срещи от типа B2B по време на форума.

5,802 total views, no views today