Начало Пловдив днес Кметът откри изложба с над 1000 експоната от археологическо лято 2012

Кметът откри изложба с над 1000 експоната от археологическо лято 2012

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев откри в Археологическия музей изложба под надслов „Античният форум на Филипопол – археологическо лято 2012”. В нея са експонирани над 1000 находки, открити по време на разкопките миналата година на  Одеона и Форума.

Тези открития ни дават увереност да продължим по същия начин през следващите години. Когато започваха разкопките си пожелах да намерим филипополска монета. Сега виждате, че има изложени много монети и то не само филипополски – златни, сребърни, както и други прекрасни експонати, които обогатяват археологическото наследство на Пловдив, коментира инж. Иван Тотев. Вече имаме възможност да покажем на гражданите това, което археолозите и реставраторите са свършили като работа през 2012-та година, допълни той и отправи покана към всички пловдивчани да разгледат изложбата, за да се запознаят с богатствата, които лежат под краката ни.

За произхода на предметите разказаха ръководителите на двата обекта –  археолозите Мая Мартинова и Елена Кесякова.Експонатите в изложбата „Античният форум на Филипопол – археологическо лято 2012”   илюстрират разцвета на града през римската епоха в периода I-IV след Хр.

Най-важните находки разкриват градския площад като център на търговския живот. Това е сърцето на античния град, където се стича населението и където се извършват административни, културни и други дейности. Най-значителните находки илюстрират всички тези етапи и моменти от живота – това са монетите, различни предмети, свързани с бита, керамика, бронзови предмети, медицински инструменти, култови съдове и нещо изключително рядко за всички провинциални градове в Римската империя – фрагмент от бронзова статуя на император от династията на Антонините, която е в размер два пъти над естествения. Това означава, че на мястото е бил съсредоточен култът към императора. Освен, че е почитан в различните сгради е имало и специални постаменти с императорски статуи, обясни Мая Мартинова. Намерени са фрагменти от надписи, от списък с имена на магистрати, от императорска статуя и различни мраморни артефакти, свързани с религиозния живот – оброчна плоча на Немизида, на Хера и Атина, също глава на кибел.

Много е добре, че тази година стартираме отново разкопките, защото има какво още да покажем, допълни кметът Иван Тотев. Продължават проучванията на Западните пропилеи, Одеонът в момента е на етап проектиране, в бъдеще предстои работа на Небет тепе, Източната порта и Голямата базилика.

5,732 total views, no views today