Начало Култура Музеят на медицината към МУ – Пловдив представи с изложба, лекции, музика, танци и дегустации магията на българските билки

Музеят на медицината към МУ – Пловдив представи с изложба, лекции, музика, танци и дегустации магията на българските билки

5До 18 юни 2023 година в Епископската базилика на Филипопол жителите и гостите на града могат да разгледат изложба на оригинални ботанически рисунки на български лечебни растения. Експозицията бе открита миналата вечер, когато публиката се наслади на интерактивно съчетание от изложба, три образователни лекции, музикални изпълнения и дегустация на лечебни билкови чайове в присъствието на многобройни гости от научните, медицинските и културните среди на Пловдив. Всичко това, Медицински университет – Пловдив, чрез своя Музей на медицината реализира по проект със заглавие „Забравеното лекарство – Cura Bulgara или магията на българските билки“, посветен на 85-ата годишнина от смъртта на народния лечител Иван Раев.

Иван Раев (1876-1938) е български народен лечител, създател на лекарство от беладона (лудо биле) за лечение на паркинсонизъм. Било установено, че Раев лекувал пациенти, страдащи от въпросното състояние, с помощта на корени от растението Atropa belladonna (Лудо биле, беладона) и с богатите на камфор корени на Radix Iridis (перуника). С помощта на бяло вино лечителят успявал да извлича ценните алкалоиди на беладоната (между които атропин и скополамин) и, заедно с още няколко други съставки, да ги превръща в ефикасен лечебен препарат. Раев често бил наричан след това „cura bulgara“. Славата му на изкусен лечител на паркинсонизма, достига чак до Рим, където италианската кралица Елена Савойска (баба на цар Симеон II) страда от тези увреждания и всички приложени лечения се оказват безрезултатни. След лечението, проведено от Иван Раев, кралицата е излекувана напълно, а на Раев е присъдена титлата доктор, награден е със златен медал и болницата, в която се провело лечението, е наименувана „Д-р Иван Раев“, както се казва и до днес. Лечителят умира през 1938 г. в Пловдив от инфаркт, във файтон на път за гарата. В родния му град Сопот има паметна плоча на къщата, в която се е родил и живял.

Проектът „Забравеното лекарство – Cura Bulgara или магията на българските билки“ на Музея на медицината към МУ – Пловдив се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и в партньорство с Общински институт „Старинен Пловдив“. Той има за цел популяризирането на народната медицина като част от нематериалното културно наследство на Пловдив и региона и да обогати представите на съвременното общество със национални лечебни традиции, които по една или друга причина във времето са изместени към по-периферна позиция.

Модератор на тази специална вечер в Епископската базилика бе проф. д-р Виктория Сарафян, дм, дмн. Поздрав към присъстващите отправи заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов. От името на ректора на МУ – Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева, дм, мзм, поздравителен адрес прочете и поднесе заместник – ректорът проф. д-р Иван Иванов, дм.

Приветствие и кошница с билки и цветя поднесе и председателят на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив – маг.-фарм. Димитрия Стайкова. Специално за събитието от София пристигна и една от наследничките на народния лечител Иван Раев.

Акцент в експозицията от фонда на Музея са артефакти, свързани с живота и делото на Иван Раев. Лектор на откриването бе проф. д-р Георги Томов, който изнесе презентацията си „Cura Bulgara – забравеното лекарство“ и разказа вълнуващата история на народния лечител и неговия чудодеен билков лек.

След него доц. Бисера Пиличева и доц. Нико Бенбасат запознаха аудиторията с различни технологии за добиване на лечебни субстанции от билки и техния терапевтичен ефект.

В неповторимата атмосфера на Епископската базилика академичният хор за народни песни „Веселие“ и фолклорният танцов състав „Медик“ изпълниха народни песни и танци за билки и цветя, а преподаватели и студенти от Фармацевтичен факултет подготвиха различни видове чай, които гостите с удоволствие дегустираха.
1

2 3 4 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

2,536 total views, no views today