Начало Събития Наградиха победители в конкурса на Архитектурен форум ПЛОВДИВ 2017

Наградиха победители в конкурса на Архитектурен форум ПЛОВДИВ 2017

КАБ – Пловдив отличи победителите в архитектурния конкурс за изложбени модули за временни експозиции на открити обществени пространства

P1180373

Като част от Архитектурен форум ПЛОВДИВ 2017 и предстоящото голямо събитие „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“, Камара на архитектите в България (КАБ) – Регионална колегия – Пловдив организира архитектурен конкурс на тема: „Елементи на градския дизайн – изложбени модули за временни експозиции на открити обществени пространства“. Конкурсът се осъществи с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2017 година.

Обявяването и връчването на наградите се състоя на 2 октомври, по време на Вечерта на пловдивските архитекти и отбелязване на Световния ден на архитектурата, който Регионалната колегия на КАБ – Пловдив посрещна с изискано парти в двора на емблематичната къща – музей „Енчо Пиронков“ в сърцето на Стария град.

Как бе избрана темата на конкурса

Във връзка с културните събития, които целогодишно се провеждат в Пловдив, нараства необходимостта от поставяне на модули за временни експозиции на открити обществени пространства. В същото време има нужда от адекватно, естетическо и функционално ограждане и обезопасяване на терените с археологически разкопки и сгради в ремонт в центъра на Пловдив, обясняват мотивите на конкурса от КАБ – Пловдив. Изложбите на открито в Пловдив са елемент от градската култура, а археологическите обекти и архитектурните паметници са основна и непреходна негова гордост. Свързвайки тези два елемента в общ облик и дизайн ще се повиши популярността и ще се обогати неповторимата културна атмосфера на Пловдив, категорични са организаторите. Община Пловдив пое ангажимента да финансира в рамките на 7000 лв. разработването в следващата фаза „Технически проект“ на първопремирания проект от архитектурния конкурс „Елементи на градския дизайн – изложбени модули за временни експозиции на открити обществени пространства“.

На церемонията бяха връчени три награди: първа – 3000 лв.; втора – 2000 лв. и трета – 1000 лв. В журирането на конкурса взеха участие арх. Борислав Игнатов – председател на КАБ, Александър Държиков – зам.-кмет „Култура и туризъм“, арх. Юлияна Петрова – главен архитект на Пловдив, арх. Мария Стоянова – зам.-председател на КАБ – Пловдив, арх. Любо Георгиев, ръководител на екипа изготвящ Визия за София, арх. Григор Михов, собственик на Грим ЕКСПО, Красимир Ставрев – графичен дизайнер.

Наградени :

На Трето Място е проект 0901 с автори:

к.арх.Мария-Йоана Атанасова Недевска,

к.арх.Лиана Чавдарова Мандраджиева,

Стефано Олио

На Второ Място е проект 2017 с автор:

ланд.арх.Десислав Георгиев Евлогиев

На Първо Място е проект 1508 с автори:

арх.Николай Асенов Давидков,

арх.Петър Иванов Бубев,

Мариана Георгиева Давидкова- дизайнер,

арх.Росина Ясенова Шатърова,

арх.Ленко Григоров Григоров,

арх.Йоана Юриева Робева,

к.арх.Габриела Красимирова Василева,

к.арх.Никола Любенов Попов,

к. арх.Христо Йорданов Христов

P1180379

7,932 total views, no views today