Начало Актуално НАПОМНЯНЕ ЗА СЪБИТИЯ – Ако сте в Пловдив днес и утре!

НАПОМНЯНЕ ЗА СЪБИТИЯ – Ако сте в Пловдив днес и утре!

Ако сте в Пловдив днес и утре!

 

27.10.,петък,  от 18.00 часа в галерия „Ромфея“ – Албена Михайлова- Бенджи и Елица Рива канят на „Спектаколо“ OBLIVION/Забрава в галерия „Ромфея“. Това е третата, последна, артистична акция по проекта „ЖЕНИале2023“ на художничките Венета Маринова, Надя Генова и Албена Михайлова – Бенджи, добре познати като „Жените на Ръб-а“. Събитието на Албена Михайлова – Бенджи с Елица Рива е озаглавено ,,Спектаколо,, OBLIVION/Забрава и представлява комбинация от изложба-арт инсталация- видео прожекция- концерт – пърформанс, с участието на ученици и преподаватели от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив и публика.

 

27.10. , петък, от 20 часа – Plovdiv Jazz Fest 

 

19:00 ч. в бар „Контрабас“ ще бъде открита изложбата “Jazz Portraits” на  фотографа Константин Зайков, която включва селекция от портрети на джаз музиканти, заснети по време на фестивали, концерти и на клубните сцени.

 

20.00 часа в ДК „Борис Христов“ - Официалната откриваща вечер на фестивала ще започне с награждаването за цялостен принос в джаза на контрабасиста Веселин Веселинов-Еко. Вечерта ще продължи с неговото дуо Das Weltschmerz Duett, заедно с пианиста Милен Кукошаров. Концертът ще бъде със специалното участие на Мартин Ташев.  Вечерта ще продължи с още едно дуо. За първи път в България пристига Джулиан Лаж –  един от най-характерните и важни китаристи на съвременната сцена, когото Ню Йоркър нарича „китарист от най-висока класа в импровизационната музика“. Той ще бъде на сцената заедно с перуанския контрабасист Хорхе Родер.

 

23.00 часа - По традиция, всяка вечер след концертите на голяма сцена, фестивалът се пренася на сцената на Bee Bop Café със страхотни джемсешъни. На 27 октомври от 23:00 ч. преди джемсешънът обаче ни очаква още един концерт – на триото на китариста Николай Карагеоргиев с авторската музика на Александър Леков и интерпретации на джаз класики.

 

28.10, събота, от 11:30 ч., в Изследователски център-музей „Тракарт“, ул. „Княз Александър I Батенберг“ № 25 ще бъде представена книгата „Езотерични школи и мистични учения“, част 1, том 2 от нашумялата трилогия „История и теория на мировите религиозни учения“ на Ваклуш Толев. Книгата ще бъде презентирана от д-р Илко Семерджиев – министър на здравеопазването в периода 1999- 2001 г. и Георги Иванов (Жорж Трак) – Управител на Изследователски център-музей „Тракарт“.

 

28.10, събота от 16,30 ч. в книжарница Сиела в МОЛ Пловдив ще се състои представяне на стихосбирката за деца и възрастни „Слънчице в креватче“ от Калин Михайлов. За стихосбирката ще говори Владимир Тороманов. Ще имате възможност да чуете стихове от книгата, да се запознаете наживо с прототипи на част от героите в нея и да получите автограф от автора ѝ.

 

28.10., от 18.00 часа, в залата на Драматичния театър – Фондация „Йордан Камджалов“ организира концерт, част от национално турне на международни лауреати на известния цигулков педагог Благородна Танева по повод нейния 40-годишен юбилей като преподавател. В концертите, дирижирани от изключителния маестро Йордан Камджалов, ще участват някои от най-известните ни цигулари – Зорница Иларионова, Яна Дешкова, Гергана Гергова и Цветомир Цанков, както и настоящи възпитаници на Благородна Танева от Националното музикално училище „Любомир Пипков“ София, заедно с уникалния GENESIS ORCHESTRA.

 

28.10. от 18.30 ч., Епископска базилика, Концерт от есенното издание на XIV Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” „Знаменити музиканти на една сцена“ – Мила Георгиева – цигулка, Георги Черкин – пиано

 

28.10., събота, – Plovdiv Jazz Fest 

 

16:00 ч. в Bee Bop Cafe  започва изключителната среща с двама музиканти, които имат значителна роля в развитието и историята на българския джаз – Пъшо Конов и Петър Джурков. Те са първите членове на „Бели, зелени и червени“, а повод за разговора е 75-годишният юбилей на музикантите. Събитието ще бъде с участието на Веселин Койчев.

 

18:00 ч. отново в Bee Bop Cafe, ще настъпи и времето за най-младите в джаза, което фестивалът отделя във всяко издание. Тази година то ще бъде отбелязано с концерт на децата от “Art Voice Center” с ръководител Руми Иванова и с участието на Иван Гърбачев (пиано).

 

20 часа в ДК „Борис Христов“ Първият концерт от нея ще бъде на едно от водещите имена в съвременната европейска джаз сцена – Волфганг Мутшпил. Артист на ECM Records, Мутшпил е смятан за един най-влиятелните китаристи от своето поколение. Последните му проекти включват колаборация с музиканти като Браян Блейд, Брад Мелдау, Лари Гренадиър, Амброуз Акинмусир и Крис Чийк. Вечерта ще завърши с квартета на още един неочакван и виртуозен китарист – Шико Пинейро. Шико Пинейро е избиран три пъти за изгряваща звезда в категория „Китара“ на списание Downbeat, заедно с Джулиан Лаж, Питър Бърнстейн и Адам Роджърс и е номиниран за „Грами“ през 2021 г. за „Най-добър латино джаз албум“. Участва в проекти на Пласидо Доминго, Брад Мелдау, Кърт Елинг, Дейв Грусин, Данило Перес, Боб Минцър, Хърби Хенкок, Браян Блейд и много други.

4,241 total views, no views today