Начало Актуално НАПОМНЯНЕ ЗА СЪБИТИЯ

НАПОМНЯНЕ ЗА СЪБИТИЯ

30.03.2023

 

 

 

Днес от 17.00 часа в Голяма конферентна зала на Дом на културата „Борис Христов“ ще се състои официалното представяне на монография – албум и сайт на група РъБ.

Проектът се реализира от Сдружение „Изкуство днес“ и е част от програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата.

Формирана в  Пловдив още в началото на бурната 1989-а, група РъБ оставя дълбока диря в историята като една от най-силните прояви на българското концептуално изкуство от 90-те години. Членове на групата са пловдивските художници Албена Михайлова, Румен Жеков, Димитър Келбечев, Димитър Митовски, Емил Миразчиев, Ивайло Григоров, Игор Будников, Кольо Карамфилов, Надя Генова, Павел Алберт, Моника Роменска и Венета Маринова.

 

 

 

Днес в 18:00 часа известният пловдивски фотограф и пътешественик Минко Михайлов ще открие самостоятелната си фотоизложба „Мароко – вдъхновение в цветове ” в Залите за временни експозиции на ул. „Княз АлександърI“15. В нея той ще представи подбрани кадри, заснети в период от 10 години – от 2013 до 2023 г., включващи пейзажи, портрети, архитектура и улични сюжети. Удивителните фотоси ще срещнат посетителите с колоритни хора и впечатляващи места от Кралство Мароко. Пречупени през погледа на фотографа Минко Михайлов, те предават духа на тази екзотична северно африканска страна и ще провокират публиката да я възприеме по нов начин. Изложбата е с вход свободен и се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културен календар на града за 2023 година.

 

 

 

31 март (петък) от 18:00 ч. на площад „Римски стадион“ - Общински институт „Старинен Пловдив“, Фондация „Български архитектурен модернизъм“, в партньорство с Държавен архив – Пловдив и Народна библиотека „Иван Вазов“- Пловдив се обединяват, за да покажат на пловдивчани и гостите на града обзорната изложба „Христо Пеев: изследователят, архитектът, човекът“ – своеобразен поклон към паметта и делото на бележития пловдивски архитект по повод 130 години от неговото рождение.  Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на Холдинг КЦМ 2000.

 

 

На 2 април клавирно дуо Инна Ангелова-Васил Начев ще представят грандиозен концертен спектакъл на два рояла в Дом на културата „Борис Христов“ . Началото е в 19.00 часа.

Програмата включва два големи шедьовъра в музикалната литература, а именно Пьотър Чайковски „Лешникотрошачката“ и Панчо Владигеров „Българска сюита“. Голямото събитието е посветено на 100 години от рождението на именития диригент маестро Добрин Петков.

Инна Ангелова и Васил Начев са първото клавирно дуо, което ще свири на новия и изключителен концертен роял Steinway D, закупен наскоро от Държавна опера Пловдив. Произведенията в програмата са тясно свързани с личността и репертоара на маестро Добрин Петков, който е  работил с най-добрите оркестри и хорове на България. Събитието се финансира от Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2023 година. Билети в цялата мрежа и касите на EVENTIM.

2,647 total views, no views today