Начало Актуално „На многая лета“ ще озвучи площада пред общината за годишнината от рождението на Борис Христов

„На многая лета“ ще озвучи площада пред общината за годишнината от рождението на Борис Христов

община

17.05.2023

Точно в 12 часа на 18 май от най-високата точка на сградата на Община Пловдив ще прозвучи запис на църковното песнопение „На многая лета“ в изпълнение на световноизвестния оперен певец Борис Христов (1914-1993). Поводът е 109-ата годишнина от рождението на именития българин, роден в Пловдив. Инициативата е на СНЦ „Бизнесът за Пловдив“, Съвет по туризъм, Дом за пловдивската опера, Държавна опера Пловдив. Тя е подкрепена от кмета Здравко Димитров, който сподели и повече за идеята: „В памет на голямото име и глас сме подготвили програма, с която родният му Пловдив и ние пловдивчани ще му засвидетелстваме вечна признателност. Записът, който ще чуем е направен от Българското национално радио и е с продължителност 2.28 минути“.

В програмата по честването се предвижда от 13 часа на ул. „Велико Търново“ № 47 пред къщата, в която се е родил Борис Христов, да бъдат поднесени венци и цветя пред барелефа му, след което ще прозвучи „На многая лета“ в изпълнение на оперния певец Ивайло Михайлов. Официално слово ще произнесе ректорът на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев – Пловдив“ проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак.

Всеки ден точно в 12:00 ч. пловдивчани и гостите на града ще чуват празничния благослов и символ на православната вяра по цял свят.

2,304 total views, no views today