Начало Актуално Образователни медиатори от цялата страна дискутират в Пловдив въпросите за приобщаване на младежи и деца от ромския етнос

Образователни медиатори от цялата страна дискутират в Пловдив въпросите за приобщаване на младежи и деца от ромския етнос

Младежки център - семинар (4) Младежки център - семинар (5)

15.04.2022

Младежки център – Пловдив е домакин на национален обучителен семинар за организациите, работещи с уязвими групи. В рамките на два дни образователни медиатори, директори, учители и представители на неправителствени организации от цялата страна дискутират проблемите, с които се сблъскват при приобщаването на младежи и деца от ромски произход. Дискусията е част от проекта „Младежки център Пловдив – мощен фактор за местно развитие“ по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г. В днешната среща участие взеха и представители на Министерство на науката и образованието.

Основните цели на двудневния семинар са: Определяне на политики, програми и дейности за овластяване на ромските жени на местно и национално ниво и подобряване на сътрудничеството на младежките центрове в страната за планиране на конкретни съвместни инициативи по темата.

По времето на семинара заместник-кметът Георги Титюков сподели опита си при изграждането на Младежкия център в Пловдив, реализирането и надграждането на проекта, сформирането на екипа и дейностите. Участниците обсъдиха и ефективността на конкретни програми за овластяване на ромските жени.

В най-скоро време предстои да бъдат открити 4 младежки центъра, които да станат част от изградената вече национална мрежа. В Плана за възстановяване и устойчивост е заложено създаването на още 10 младежки центъра в цялата страна в 10 областни града и още 10 в по-малки населени места, които ще бъдат определени с конкурсна процедура. До няколко месеца предстои да бъдат конкретизирани и насоките за кандидатстване, споделиха експертите от МОН.

 

 

2,366 total views, no views today