Начало Пловдив днес Община Пловдив осигурява топъл обяд за 80 от най-нуждаещите си граждани

Община Пловдив осигурява топъл обяд за 80 от най-нуждаещите си граждани

kmet_trapezaria1

„Като една от най-социалните общини Пловдив изпълнява редица програми и ангажименти. Тази социална трапезария е за хора, които са в крайно тежко материално състояние, като много от тях са бездомници и имат нужда от социална подкрепа”, това съобщи кметът Иван Тотев по време на откриването на най-новата обществена трапезария в града, предназначена за най-бедните граждани. Съвместно със заместник-кмета Георги Титюков и кмета на район „Западен” Димитър Колев разгледаха помещенията и се срещнаха с онези социално-слаби пловдивчани, които ще се възползват от услугата за ежедневен топъл обяд в студените зимни месеци.

„Имаме подкрепата от страна на държавата, която финансира този проект, така че 80 наши съграждани ще могат да получават топъл обяд”, уточни още кметът.

Договорът за трапезарията е сключен за периода януари-април 2016-та година и е на стойност 15 272 лева. Сумата за 1 храноден на един потребител е 2 лева. Предвидени са и 1992 лева за режийни разходи.

По време на откриването Димитър Колев обяви, че няколко дни преди Коледа район „Западен” е спечелил социален проект „Качествена грижа, достоен живот” за общо 60 потребители, за които ще се грижат 28 лица. Стойността му е 464 хиляди лева и е за срок от две години. Социалните услуги ще са по домовете със специализиран микробус, заявени предварително и по график. Очаква се проектът да стартира в началото на февруари.

 „Отделно от собствения си бюджет Община Пловдив отделя около 270 000 лева за 2060 граждани, които се хранят в 11 социалните трапезарии в 6-те района на града”, припомни Георги Титюков. Освен това 1800 души се хранят в диетичните и диабетични столове за малко над 550 000 лева на година.

Най-новата обществената трапезария е предназначена за лица, които отговарят на следните целеви групи: самотни лица без доходи и близки, които да се грижат за тях; самотно живеещи без доходи или с единствен доход от пенсии; скитащи и бездомни; лица и семейства, които получават месечни помощи по реда на чл. 9 от Правилника за прилагате на Закона за социално подпомагане; младежи, напуснали ДДЛРГ и резидентен тип социални услуги; лица с увреждания  и семейства на лица с увреждания с единствен доход от пенсии.

Храната за обществената трапезария се приготвя от Домашен социален патронаж – Пловдив и ще се раздава или консумира на място на ул. „Звезда“ 16 в район „Западен“ от 11 до 13 часа.

8,077 total views, no views today