Начало Пловдив днес Откриха възпоменателната алея на Атанас Хранов в памет на Борис Христов

Откриха възпоменателната алея на Атанас Хранов в памет на Борис Христов

В навечерието на 100-годишнината от рождението на великия оперен певец – пловдивчанинът Борис Христов, в родния му град бе открита възпоменателната алея в негова памет. Тя се намира до едноименния Дом на културата, а идеята и реализацията на проекта са на художника Атанас Хранов. До пейка в минипарка на метри от Дома на културата води павирана алея, в която с чугунени букви е вграден надписът „100 години от рождението на великия оперен певец Борис Христов“ със стиха на писателя Александър Секулов „… и в безкрая на времето неговият глас се моли за България“.

Благодаря на Общината и на Общинския съвет за гласуваното доверие да създам тази възпоменателна алея в памет на Борис Христов. За мен беше трудно и отговорно да направя знак, който изразява любовта и почитта пред световния артист. Исках от този знак няколко неща- да бъде част от атмосферата на града, да не нарушава архитектурната цялост на самото място, да кореспондира естествено с природата, сградите, пространството. Търсих мълчаливото и лично преклонение пред  Борис Христов. Исках да създам място, което хората естествено да обитават, да създам нов детайл в града, допълващ неговата енергия и дух. Ще бъда щастлив, ако видя хора, които седят на тази пейка. Така ще знам, че съм постигнал това, което искам – ние, съвременните хора, да бъдем едно естествено цяло с големия творец и неговия град, сподели Атанас Хранов.

От своя страна кметът на Пловдив Иван Тотев заяви, че проектът на Хранов е спечелил доверието на Общинския съвет и е превърнал района в  прекрасно пространство. Според мен този проект е всичко онова, което пловдивчани си представят, докато слушат велика музика, каза още инж. Тотев. Стана така, че ще честваме 100-годишнината от рождението на Борис Христов с две произведения на изкуството, второто ще бъде тук след няколко седмици. Историята ще покаже кое е правилното решение, пловдивчани ще го покажат, допълни той.

В словото си директорът на Дома на културата Ива Гешева припомни, че преди 72 години Борис Христов се качва на влака за Милано и се отправя към световните музикални върхове. За да ги покори и да остане вечен. Тя цитира думите на великия изпълнител, казани от него пред български кореспондент в Милано през 1960 г.: “Кой не иска да се върне у дома?…Как искам да отпочина на родна земя…Сега обаче имам извънредно много задачи. Аз нямам право да се отказвам от моите ангажименти, защото България трябва да се гордее с мене така, както и аз се гордея, че съм българин!”

 

5,458 total views, no views today