Начало Култура Пловдивските културни институти завладяват София на 1-ви април

Пловдивските културни институти завладяват София на 1-ви април

K_Donev_Poster_68X99_NDK_NEWТази вечер в Зала 1 на НДК ще се играе авторския спектакъл на Камен Донев  „Лекция N1: За народното теорчество“ на Драматичен театър – Пловдив. В същия момент на сцената на Музикален театър Държавна опера – Пловдив ще представи премиерата си „Любовен еликсир“. Интересът и за двете пловдивски продукции е много голям.

От премиерата, която се състоя на 16 октомври 2007 година до днес, спектакълът на Драматичен театър – Пловдив – „Възгледите на един учител за народното творчество“ е изигран над 400 пъти в десетки български градове и в чужбина. Най-голямото признание за спектакъла безспорно са неговите 209 601 зрители, това е и единствения спектакъл, препълнил Зала 1 на НДК  (4000 седящи места) цели 13 пъти.

Гостуването на Пловдивския театър в София продължава и утре – 2ри април с „Лекция N2: възгледите на един учител за всеобщата просвета“.

Модерният сценичен вариант от Държавна опера Пловдив на прочутата творба на Доницети „Любовен еликсир“ ще се играе премиерно на сцената на Музикален театър „Стефан Македонски“ в София в Деня на хумора и сатирата. Свежият спектакъл за смелостта да признаеш чувствата си е подготвен за съвременната публика от Държавна опера Пловдив, която пренася действието в 50-те години на миналия век в Бѐла, Италия.

Диригент на премиерата „Любовен еликсир“ е Диан Чобанов, а централните роли са поверени на артистичния австралиец Марк Фаулър и на талантливите му колеги Станислава Иванова, Светлана Иванова, Тончо Тончев, Петър Данаилов и др. Динамичната хореография е дело на Боряна Сечанова, художник на декора е Иван Савов, а на костюмите – Яна Дворецка.

Класическото произведение с винтидж визия и суинг звучене е част от предстоящата усърдна творческа година за Държавна опера Пловдив – естествено продължение на успешния 60-годишен сезон през 2014г. Юбилеят на пловдивската институция бе динамичен и разнообразен за публиката и силно натоварен за музиканти и артисти – 7 премиери – оперни, балетни и детски заглавия, симфонична програма, програма за млада и нова публика, обновяване на оперния фестивал на Античния театър със звезди от световна величина, участие в  международни проекти и инициативи в подкрепа на кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата 2019.

elixir-59

5,992 total views, no views today