Начало Пловдив днес Пловдивчани почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим пред паметника „Свидетелят“

Пловдивчани почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим пред паметника „Свидетелят“

8На днешния 1-ви февруари, обявен за Ден за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим, пловдивчани почетоха паметта на хилядите знайни и незнайни жертви, загинали в борбата срещу терора на тоталитарната власт пред паметника „Свидетелят“ на площад „Стефан Стамболов”. На събитието, организирано от „Съюз на репресираните от комунистическия терор“- Пловдив, присъстваха Кметът на община Пловдив Костадин Димитров, Областният управител инж. Илия Зюмбилев, Председателят на ОбС – Пловдив Атанас Узунов, двама бивши председатели – арх. Илко Николов и Страшимир Дочков, заместник-кметовете Пламен Панов и Николай Бухалов, Георги Стаменов – кмет на район „Централен“, Георги Гатев – кмет на район „Тракия“, зам.-кметове на районните кметства, много общински съветници, общественици, пловдивски творци, юристи, членове на Съюза, наследници и родственици на репресирани от комунистическия режим, граждани и медии.

Честването започна със слово на организатора – дългогодишният председател на Съюза на репресираните от комунистическия терор за Пловдив и областта Атанас Узунов, в което той припомни събития, факти и цифри от случилото се на 1 февруари 1945 г., когато са изпълнени смъртните присъди на бившите регенти, дворцови съветници, министри и народни представители от 25-то Народно събрание. Присъдите са издадени от Първи и Втори върховни състави на т. нар. Народен съд, организиран от новата комунистическа власт под диктовката на Георги Димитров от Москва.

Слова произнесоха също Областният управител инж. Илия Зюмбилев и кметът Костадин Димитров.

„Дължим поклон на хилядите жертви, осъдени на смърт, на изтезаваните в лагерите, на изгнаниците, изселени от домовете им, на подложените на унижение, на хората с ограбено достойнство, на техните близки и наследници. Освен за почит, този ден е ден на национална памет. Нека помним миналото, защото без уроците на историята е невъзможно да вървим достойно напред и да градим свободна и демократична България. Вечна памет и поклон!“, каза в словото си кметът Костадин Димитров.

Слова произнесоха още арх. Илко Николов и Здравко Зафиров, народен представител в 38-ото НС, бивш зам.-министър на отбраната, бивш зам.-министър на МВР, заемал е длъжността заместник-кмет на Пловдив, председател на Националния комитет за войнишките паметници. В емоционалното си слово Зафиров засегна темата за паметника Альоша, като завърши със стихотворението „Полейте гробовете“, признато за химн на политическите затворници по света, написано от неговия баща Васил Зафиров през 1956 в лагера Белене.

Сред пловдивчаните, които всяка година присъстват на този ден пред паметника беше и Юлий Славов, на когото съдбата е определила живот с вълнуващи превъплъщения. На 6 години прекрачва портите на Софийския централен затвор за свиждане с баща си, осъден от Втори състав на Народния съд. Баща му е юрист, завършил Сорбоната, а майка му е с диплома от Музикалната Академия-София. На 18 години, след забрана да кандидатства за висше образование, започва работа като носач. По-късно е студент в МЕИ „Ленин”, където се дипломира като машинен инженер. Съветник и Председател на Районен съвет „Централен“, член и председател на Клуб 40 на СДС- Пловдив. На 60 години е поканен и участва в Молитвената закуска във Вашингтон с президента Бил Клинтън. На 62 години се пенсионира като народен представител от 38-ото Народно събрание, а днес продължава да ни радва като автор на книги, посветени на паметта на любимия Пловдив.

След словата присъстващите почетоха с едноминутно мълчание паметта на жертвите на комунистическия режим и положиха венци и цветя на паметника „Свидетелят“.

Датата 1 февруари се чества за първи път през 2011 г., когато е утвърдена с решение на Министерски съвет като официален Ден за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Това става по предложение на президентите на Република България д-р Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002), които възприемат идеята за това от политическия емигрант общественик и филантроп Дими Паница.
11 10 12 4 6 13 1 2 3 5

3,066 total views, no views today