Начало Пловдив днес Пловдив отбеляза спасяването на евреите от лагерите на смъртта

Пловдив отбеляза спасяването на евреите от лагерите на смъртта

spasenie_evrei_10032015

72-рата годишнина от спасяването на пловдивските евреи от лагерите на смъртта бе отбелязана днес с церемония пред Паметника на благодарността до Дома на младоженците.

В словото си председателят на ОЕ „Шалом“ инж. Светлозар Калев припомни историческите събития на този ден и подчерта, че еврейската общност винаги е почитала и ще почита подвига на Православната църква, народното представителство, на обществото и на всички обикновени хора, спасили от сигурна смърт 50 000 български евреи и върнали тяхното достойнство и чест. „Сега, когато някъде по света се разпространяват неконтролируемо ксенофобия и омраза, ние никога не трябва да спираме да напомняме за станалото в онези години“, подчерта инж. Калев.

От своя страна заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов подчерта, че такива моменти в историята ни карат всички да се гордеем, че сме българи. „Преди 72 години българското общество, българската православна църква, българските политици и общественици показаха, че човечността е на първо място и се застъпиха за своите съграждани, за своите приятели, за своите съседи. И Слава Богу успяха да спасят българските евреи“, заяви Стефан Стоянов.

Церемонията започна с прочувствено изпълнение на стихотворението „История“ на Никола Вапцаров от актьора Петър Влайков, а големият пловдивски общественик д-р Личо Обрейков разказа свидетелски спомени от случилото се преди 72 години.

Цветя пред Паметника на благодарността поднесоха Знеполския епископ Арсений, председателят на Общинския съвет Илко Николов, заместник-кметът на Община Пловдив Стефан Стоянов, директорът на ОД на МВР Пламен Узунов, Генералният консул на Турция г-н Акташ, почетният консул на Франция Фани Брадинска, председателят на Джамийското настоятелство г-н Пехливан, представители на обществени организации, признателни граждани.

7,245 total views, no views today