Начало Пловдив днес Пловдив отбеляза 166 години от рождението на Христо Ботев

Пловдив отбеляза 166 години от рождението на Христо Ботев

Пловдивчани от различни поколения се събраха пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина, за да отдадат почит пред делото и саможертвата на героя. На 6-ти януари 2014 година се навършват 166 години от рождението на великия български поет и революционер.

Великите поети са като високите планини – имат многотрайно ехо. Техните слова се повтарят на всички езици, прекрачват границите на своето време, будят човечеството за истината, защото са създадени с езика на сърцето,  заяви в словото си председателят на Общинския съвет арх. Илко Николов. Времето е скъперник и отбелязва с печата на безсмъртието само истински прекрасните подвизи – на онези, които успяват да положат в Пантеона на Отечеството, чудото на възвишения си и самоотвержен живот. А Ботев беше сред тях, каза в заключение председателят на Общинския съвет.

На честването, организирано от Общината, присъстваха кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, народни представители от 16-МИР, общински съветници, заместник-областният управител Юксел Расим, районни кметове, привърженици на футболен клуб „Ботев“, много граждани.

В церемонията участваха почетна рота и военен духов оркестър, а строят бе приет от началника на Гарнизон Пловдив и командир на Военно формирование 28 000 в Граф Игнатиево бригаден генерал Цанко Стойков.

5,399 total views, no views today