Начало Пловдив днес Пловдив отбеляза 178-та годишнина от рождението на Васил Левски

Пловдив отбеляза 178-та годишнина от рождението на Васил Левски

levski_17072015_1

С поклонение пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика в Пловдив бе отбелязана 178-та годишнина от рождението на Апостола на Свободата. Водещ на церемонията, традиционно организирана от община Пловдив бе Златко Павлов, а слово произнесе председателят на Съюза на независимите български писатели Марин Кадиев. В официалната церемония  участваха Военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци и представители на комитет „Родолюбие“.

Да почетат светлата годишнина и да поднесат венци и цветя дойдоха Областният управител на област Пловдив Розалин Петков, изпълняващият длъжността кмет Петър Зехтински, заместник – кметът Минко Кафтански, председателят на Общинский съвет арх. Илко Николов, районни кметове, представители на политически партии, общественици, граждани и медии.

В прочувственото си, почти 20 минутно слово, което 76 -годишният писател Марин Кадиев произнесе без да чете, той нарече Левски „Апостол на човечеството“, „Духовната съкровищница на нацията“ и подчерта, че във всеки български дом трябва да има задължително 2 книги – Библията и книгата с писмата и бележките на Дякона на Свободата, защото тези 200 страници ни казват как да живеем.“

 „Той и свободата са нещо много повече от един човек или от един символ. Те са страстите и разумът заедно. Когато мислим за него мислим за саможертвата. За клетвата пред пищова и за плесницата. За гърлото, което пее и за въжето. За целия онзи комплекс от гордост и срам, който всеки от нас носи в гърдите си. Той е съвестта, която ни издига и съди“ …“Символ на всичко добро и справедливо, родено под нашето небе. Не вождът, а светецът, иконата. Онзи велик идеал. Стремежът, който прави нацията не само по-силна и по-горда, но и по-съвършена.”

Кулминацията на тържествата по повод 178 –та годишнина от рождението на Васил Левски са утре в родния му град Карлово, където вечерта на площад „Васил Левски“ ще се проведе тържествения митинг-заря.

 

7,352 total views, no views today