Начало Пловдив днес Пловдив ще е домакин на най-големия архитектурен форум на Балканите

Пловдив ще е домакин на най-големия архитектурен форум на Балканите

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев ще открие на 22-ри ноември от 19.00 часа в Дома на културата най-големия форум за архитектура на Балканите.  Sofia Architecture Week е ежегоден международен фестивал за архитектура, чието шесто издание тази година ще се проведе за пръв път в Пловдив.

Организатори на фестивала са платформата „Едно“ и фондация “Америка за България”, а институционален партньор е Oбщина Пловдив. Програмата ще продължи до 1-ви декември и е част от културния календар на Пловдив – кандидат за Европейска столица на културата 2019. В рамките на 10 дни в града ще се случат много интересни събития, а форумът събира експерти от Европа и целия свят, съобщи заместник-кметът по  култура, образование, туризъм, иновации, развитие и европейски политики Стефан Стоянов.

За първа година фестивал на платформата за културни събития „Едно“ се провежда в друг град. Предполагам, че най-важният въпрос, който си задавате е защо? Той има два много важни за нас отговора. Единият е, че нашата платформа иска да започне активно да работи, подпомагайки процеса на децентрализация в културния сектор, а вторият – вярваме в кандидатурата на Пловдив за европейска столица на културата, заяви директорът на „Едно“ Асен Асенов.

Темата на тазгодишното издание на фестивала е „Градът на бъдещето“. Програмата на Sofia Architecture Week 2013 бе представена от програмния директор арх. Бойка Огнянова и от кураторите    арх. Орлин Манолов и арх. Павел Янчев. Тя включва десетки изложби, работилници, архитектурни разходки, филмова и детска програма, партита и множество други прояви. В нея ще се включат участници от 12 държави, а лектори ще бъдат едни от най-ярките имена в световната архитектура.

Важен акцент в програмата са архитектурните конкурси. Съвместно с Община Пловдив в рамките на форума ще бъде обявен международният конкурс за проектиране на площад Централен в града под тепетата. На 29-ти ноември от 19 часа в залата на Общинския съвет ще се проведе последното обсъждане на заданието.

Повече за Sofia Architecture Week 2013 и програмата на фестивала може да намерите на адрес http://edno.bg/sofia-architecture-week-2013/festivalat

6,720 total views, no views today