Начало Актуално Проведоха информационна среща за интегрираните териториални инвестиции

Проведоха информационна среща за интегрираните териториални инвестиции

20230816_111040 20230816_111115

20230816_112709 20230816_112726

17.08.2023

Концепциите за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) бяха представени на информационна среща от експертите на Областен информационен център – Пловдив, в качеството си на членове на Звеното за медиации към Регионалния съвет за развитие на Южен централен регион (ЮЦР). На срещата присъстваха представители на общински администрации, бизнеса, неправителствени организации, експерти от ОИЦ-Пазарджик, както и представители на отдел ЮЦР към главна дирекция „Стратегическо планиране и програми за регионално развитие“ към МРРБ. Присъстваха още заместник областният управител на Пловдив Димитър Добрев и зам.-кметът на община Пловдив с ресор „Култура, археология и туризъм“ Пламен Панов.

Целта на събитието бе да се представят възможностите, които дава процедурата и да се създадат потенциални партньорства, чрез които да се набележат стратегически идеи за развитието на региона. По думите на Нели Караджова, управител на ОИЦ – Пловдив, фазата, в която се намира процедурата, позволява до края на септември т.г. да се подават проектни предложения през платформата ИСУН, а средствата предвидени за ЮЦР от 6-те участващи в подхода Програми, финансирани от фондовете на ЕС, са над  400 мл.лв.

Интегрираният териториален подход представлява подход, базиран на местните специфики, насочен към ефективното използване на потенциала на всяка територия при тесен диалог и сътрудничество между институциите. Той ще бъде прилаган в България през периода 2021-2027 г. След като приключи фазата на подбор във втората фаза ще бъдат разписани конкретни процедури за одобрените концепции, които са два вида – комбинирани и некомбинирани. Комбинираните включват мерки от различни сектори, като здравеопазване, култура, спорт, туризъм, и са приоритетни за финансиране.

Заместник областният управител на Пловдив Димитър Добрев поясни, че целта на ИТИ е да се решават обществени проблеми, свързани с повишаването на стандарта на живот в населените места и ролята на областната администрация в тези процеси е изключително важна. Заместник-кметът на Община Пловдив Пламен Панов допълни, че след като през първия и втория програмни периоди за страната последните 15 години се е създавал капацитет в различните заинтересовани страни, касаещи еврофондовете, днес всички те трябва да се обединят върху новото предизвикателство за налагането на ИТИ.

По време на срещата Лияна Аджарова от Енергийна Агенция – Пловдив представи начините, по които съвременните градове създават иновативни енергийно-позитивни и въглеродно неутрални интегрирани градски зони. Те са неизменна част от бъдещето на всеки от регионите в страната и целия ЕС. Изпълнителният директор на Клъстер „Тракия икономическа зона“ (ТИЗ) – Катя Стайкова сподели опита на организацията като успешен модел за инвестиции, социален и зелен ускорител в България и заяви готовност за създаване на партньорства с различни заинтересовани страни с цел реализиране на концепции за ИТИ .

Зелените политики бяха развити като тема и от Радостина Петрова, представител на Българска асоциация за алтернативен туризъм (БААТ)  и сдружение “Велоеволюция”. Тя представи възможностите за партньорства за развитие на устойчива мобилност, с фокус върху велосипедни мрежи чрез Националния велосипеден план на България. Своят опит в т.нар. синергичен подход и колаборация представиха изпълнителният директор на Организацията  за управление на Тракийски туристически регион (ОУТтР) – Радост Иванова в сферата на развитието на регионални туристически продукти, както и проф. Д-р Илия Илиев – директор на Центъра по технологии към Пловдивски университет по темата за създаване на центрове за развойна дейност в подкрепа на регионалното развитие.

2,879 total views, no views today