Начало Актуално Проф. д-р Калин Михайлов представя в Пловдив новата си стихосбирка „Слънчице в креватче“

Проф. д-р Калин Михайлов представя в Пловдив новата си стихосбирка „Слънчице в креватче“

плакат

25.10.2023

На 28 октомври от 16,30 ч. в книжарница Сиела в МОЛ Пловдив ще се състои представяне на стихосбирката за деца и възрастни „Слънчице в креватче“ от Калин Михайлов.За стихосбирката ще говори Владимир Тороманов. Ще имате възможност да чуете стихове от книгата, да се запознаете наживо с прототипи на част от героите в нея и да получите автограф от автора ѝ.

 

„Слънчице в креватче“ е преди всичко книга за радостта да си родител – да станеш и да останеш родител. Книга за тези някогашни, сегашни и бъдещи пораснали деца, които са се осмелили, осмеляват се или ще се осмелят да пристъпят към отговорностите на родителството, но не така, както обикновено поемат отговорности политиците, и да се впуснат в неговите приключения, ала не точно с нагласата на авантюристите. Книга за всички майки, бащи и техните деца, които създават, крепят и пренасят през времето вековечния образ на семейството.

 

„Драги читателю, позволи на тази книжка да те отведе в един свят, който се върти – както си му е редът – около едно слънце, но където слънцата всъщност се оказват повече; свят, който среща погледа на детето и погледа на родителя, не за да ги сблъска, а за да ги просветли един чрез друг; свят, в който телефоните все още имат опашки, без да се срамуват от това. Заповядай в този едновременно смешен и сериозен свят, за да се освежиш и да оставиш за малко настрана проблемите на всекидневието“.

Калин Михайлов

 

Проф. д-р Калин Михайлов е поет, литературовед и есеист, преподавател по антична и западноевропейска литература в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор e на осем стихосбирки, на четири литературоведски книги, на сборника с есета „Забравената мая“ (2020), както и на повестта „Смъртта няма последната дума“ (2021). Пише поезия и проза от ранна възраст, първата му стихотворна творба е публикувана през 1979 г. През 2018 г. на полски език излизат избрани негови стихотворения под заглавие „Какъв е смисълът?“ (Jaki jest sens?), а в края на 2022 г. e издадена двуезичната му българо-немска книга „Фотограф на облаци“ (Fotograf der Wolken). Отделни поетични творби на К. Михайлов са превеждани и на руски, италиански и английски език. Носител е на български и чуждестранни награди за поезия, както и на специалната награда за есе на Библейската библиотека при БФ на СУ „Св. Климент Охридски“ (2017). Последната му засега поетична книга e „Две години – два дена“, излиза през пролетта на тази година.

3,832 total views, no views today