Начало Пловдив днес Розалин Петков: Пловдив е сред лидерите в използването на технологиите на „умния град“

Розалин Петков: Пловдив е сред лидерите в използването на технологиите на „умния град“

umni_gradove_seminar_1

„Пловдив се гордее с богатото си културно-историческо наследство. Но освен усилията за съхранението и експонирането на това наследство, ние като общинско ръководство, полагаме непрекъснати усилия за модернизирането на града и превръщането му в по-добро място за живот“ – това заяви заместник-кметът Розалин Петков при откриването на работен семинар на тема „Интелигентни градове“. Той подчерта, че Пловдив е сред лидерите, които внедряват и използват технологиите на „умния град“. Като пример в тази посока той посочи транспортния проект със системите за управление на градския транспорт и за управление на трафика, който бе реализиран по Оперативна програма „Регионално развитие“.

„В нашата работа разчитаме много на сътрудничеството ни с университети в града, разбира се и на европейската солидарност при осъществяването на тези проекти. За следващите години са предвидени големи промени в градската инфраструктура, които ще бъдат реализирани с европейски средства.  Пловдив бе първият български град, който получи зелена светлина за реализиране на проектите си по Оперативна програма „Региони в растеж“ , като инвестиционната програма е на обща стойност над 80 милиона лева“, подчерта заместник-кметът на Пловдив Розалин Петков.

България е една от държавите-членки от ЕС с най-голям дял на финансирането за градско развитие. Това заяви от своя страна министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той подчерта, че темата за умните градове е много актуална и събужда все по-голям обществен интерес.

Министър Нанков коментира важността на Кохезионната политика като подходящ инструмент за прилагане на тези политики, който като държава-членка сме припознали като приоритет и изпълняваме чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. По думите му планирането и управлението на интелигентните градове е сложна задача, която изисква много усилия и сътрудничество с много партньори, за да се намери правилният баланс между икономическия растеж, от една страна, и качеството на живот, от друга. „Ние като централна и местна власт следва да дадем своя принос в този процес“, посочи министърът и даде пример, че един от приоритетите на МРРБ е  осигуряване на рационално планиране и развитие на българските градове.

Директорът на дирекция „Изграждане на административен капацитет“ в ГД „Регионална и градска политика“ Витория Алиата ди Вилафранка заяви, че България трябва да се възползва от възможностите на Кохезионната политика, за да намали пропастта между развитите и по-слабо развитие региони. Тя напомни, че за тази цел има 1,4 млрд. лева по ОП програмата „Региони в растеж“ и подчерта, че България ползва най-голямата част от програмата за развитие на градовете. Тези усилия се полагат отдавна. България подготви програма и стратегия за градско развитие. Свършихме добра работа с българските власти, но имаме още и днес използваме възможността, за да очертаем какво още трябва да се направи, каза Витория Алиата ди Вилафранка.

Заместник-министърът в МРРБ Деница Николова изрази надежда за ползотворно сътрудничество с общините, чиито успешни проекти могат да бъдат част от основата на бъдещите дискусии и документи през Българското председателство на Съвета на ЕС, включително и като аргументи за продължаване на инвестиционния характер на Кохезионната политика и след 2020 г.

Събитието е организирано от Европейската комисия, Генерална дирекция „Регионална и градска политика“, в сътрудничество с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Мрежата за градско развитие, ще събере представители на институциите и експерти от 39-те града в България, подпомагани със средства на ЕС за интегрирано и устойчиво градско развитие през периода 2014-2020.

umni_gradove_seminar_3  umni_gradove_seminar_1 umni_gradove_seminar

7,598 total views, no views today