Начало Актуално Световни шахматни таланти до 21 години ще мерят сили на турнир в Пловдив

Световни шахматни таланти до 21 години ще мерят сили на турнир в Пловдив

DSC_6454[1]

Близо 130 шахматисти от 17 държави ще участват на започващия в неделя международен турнир за млади таланти до 21 г. Това съобщи на пресконференция Калоян Матеев, президент на шахматен клуб „Чесбомб“ и главен организатор на турнира.

„Състезанието ще бъде изключително силно, тъй като шест от състезателите са с коефициент ЕЛО над 2600. За сравнение, в България има само двама шахматисти с такъв коефициент, и то при мъжете – Веселин Топалов и Иван Чепаринов.

От Русия ще дойде една от големите надежди – Алексей Сарана, който на последното европейско първенство за мъже – в Рейкявик Исландия, завоюва бронзов медал. Очакваме и индиецът Пранандха, който може би е бъдещ световен шампион. Той, въпреки че е едва на 15 години, записа някои впечатляващи победи, включително над нашия Веселин Топалов, но има проблеми с пътуването заради сложната епидемична обстановка“, заяви Калоян Матеев.

Турнирът ще се проведе в залите на хотел „Империал“, като официалният старт е на 26 септември в 15 часа. Надпреварата ще се проведе в 9 кръга по швейцарската система, като ще продължи 8 дни.

„Много е важно да отбележим, че от 2016 година, когато България бе изключена от международната шахматна федерация ФИДЕ, за пръв път нейни представители идват на турнир в страната. Това са Йозгюр Солакоглу, директор на детско-юношеския спорт във ФИДЕ и главният арбитър на федерацията – Лоран Фрeй, който ще оглави и съдийския екип на турнира. Наградният фонд на състезанието е 45 хиляди лева, което е в пъти повече от даваните досега награди. За сравнение, на Републиканското първенство за мъже е около 10 000 лв.

Генерален спонсор на турнира е клуб Раунд Тейбъл Пловдив – член на неправителствена и политически необвързана световна организация Roundtable Club. Благодарим на Община Пловдив, която подпомага състезанието с 10 хиляди лева“, допълни президентът на ШК „Чесбомб“.

Срещите ще могат да бъдат наблюдавани без вход, а организаторите са предвидили и културна програма и обиколка на Пловдив за младите шахматисти по тяхното изрично настояване.

2,380 total views, no views today