Начало Актуално „Седмият хълм“ в Пловдив става част от атрактивната инсталация “На родените днес”

„Седмият хълм“ в Пловдив става част от атрактивната инсталация “На родените днес”

1 5

25.02.2022

Това ще е първата локация, извън квартал „Капана“, която ще бъде добавена към проекта

 

Заместник- кметът по култура Пламен Панов, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов и Емил Миразчиев от сдружение „Изкуството днес“, заедно с екип  от специалисти от „Филкаб“, направиха технически проби миналата вечер на разширението на атрактивната инсталация “На родените днес”. Те се проведоха в градинката зад Джумая джамия. „Седмият хълм“, както още е известно мястото, приело това име от проекта на художника Атанас Хранов, ще е първата локация, извън квартал „Капана“, която ще бъде добавена към проекта.

Припомняме, че “На родените днес” е проект на Алберто Гарути, реализиран за 24-тата „Седмица на съвременното изкуство“ на фондация „Изкуството днес“ и е финансиран от „Пловдив – Европейска столица на културата – 2019“. Това се случи  през 2018 г. с куратори Катя Ангелова и Алесандра Пожанти. Идеята на проекта е да носи надежда и вяра. Надежда за бъдещето на града под тепетата и вяра, че светлините на „Капана“ никога няма да угаснат. Защото всеки ден в Пловдив ще се раждат нови животи, а кварталът ще засиява с тяхната енергия и воля за по-добро, е част от концепцията на автора. Така уличното осветление в квартал „Капана“ пулсира всеки път, когато се роди дете в отделенията на болниците УСБАЛАГ “Селена”, УМБАЛ “Св. Георги”, УМБАЛ “Пловдив” и клиника “Торакс“. Това се случва, след като човек от персонала или таткото на новороденото сигнализират с натискането на специален бутон, че на този свят се е появил нов живот, а и нов гражданин на Пловдив.

Авторът Алберто Гарути е подарил проекта първоначално за 1 година, условието в изпълнението е и занапред лампите да пулсират. С неговото съгласие и по идея на Пламен Панов, Георги Стаменов, Кирил Велчев и Емил Миразчиев, проектът ще обхване по-голяма част с фокус „Капана“ – всички пешеходни улици и ще разшири обхвата си и с други локации, сред които „Седмият хълм“, ул. „Райко Даскалов“, Младежкия хълм, Кулата на Сахат тепе и други. За целта най-напред фирмата извършва оглед на касетите и контролерите, след анализ на информацията са разчертани схемите и се набавят необходимите компоненти.

Пробите миналата вечер бяха извършени от представители на “Филкаб” в светлата и в тъмната част на деня. Те получиха специални благодарности от зам.-кмета Пламен Панов и от Георги Стаменов, защото фирмата е пример за социално отговорна компания, която не за първи път прави неща за града и за пловдивчани.  Още на предварителната среща, екипът на фирмата се ангажира да  поеме техническата поддръжка и занапред, както го е правила и през годините от 2018 насам – безвъзмездно, както и да осигури крушките. Независимо от факта, че срещат трудности, заради спецификата на уличните стълбове, специалистите са готови с техническото решение.

„Наследството на Европейска столица на културата трябва да продължи“, каза Пламен Панов, който изрази надежда, че туристите и пловдивчани ще харесат разширението на проекта, а усещането за раждане на нов живот ще ни кара да се чувстваме по-уютно и да ставаме по-добри. Георги Стаменов изказа специални благодарности на Емил Миразчиев. „Той е вложил и продължава да влага много труд и усилия за създаването на уникалния дух и усещане в града, а Пловдив е точно такъв – град на духа и усещанията! Дами и господа, накарайте тези лампи да мигат!“, призова с усмивка кметът на „Централен“, който е и баща на 3 деца.

Емил Миразчиев разказа за проекта на Алберто Гарути, реализиран в над 8 държави досега. „Това е типичен пример на съвременно изкуство в съвременна среда. Пловдив ще е първият град с такъв мащаб на обхват. Пловдив е достоен домакин. Община Пловдив поде топката и в проекта ще бъдат обхванати знакови и емблематични места, излъчващи светлина“, допълни Миразчиев. Алберто Гарути е участвал на биеналета за съвременно изкуство във Венеция и Истанбул, в the Memory Marathon в галерия „Серпентайн“.  Създава своите произведения за различни градове и музеи по света, сред които са градският музей за съвременно изкуство SMAK в белгийския Гент, Музеят за модерно изкуство в японския град Каназава, Япония (2002 г.), the MARTa Museum в Херфорд, Московският музей за модерно изкуство. Много от творбите на Гарути са експонирани в публични пространства в Милано и други градове. Проектът му „На родените днес“ е реализиран на много места в света – в Япония, Русия, Турция, Италия, Белгия и други. Първият проект е реализиран в Бергамо през 1998 г. Навсякъде специална плоча отбелязва идеята. Такава има и в „Капана“ в Пловдив.

2,636 total views, no views today