Начало Пловдив днес Сензационно откритие преобръща историята на Пловдив – Античният театър е по-стар, ясен е и първият градоначалник

Сензационно откритие преобръща историята на Пловдив – Античният театър е по-стар, ясен е и първият градоначалник

   nadpis_Antichen_plovdiv_kmet_1

Надпис, който пловдивските археолози откриха при последните проучвания на Античния театър на Филипопол, доказва, че съоръжението има по-дълга история, отколкото се предполагаше досега.

„Знаеше се, че театърът е строен през II век от император Траян, че е имал около 7000 седящи места заедно с прилежащите дървени конструкции, че тук са се провеждали гладиаторски борби и регионални събрания. Направеното откритие дава нова информация както за Античния театър, така и за историческата роля и значение на древния Филипопол“, коментира кметът на Пловдив инж. Иван Тотев при посещението си на обекта.

Надписът върху колона на Античния театър, сензационно обръща историята.  От него става ясно, че великолепното съоръжение е по-старо, отколкото се считаше досега, както и името на първия градоначалник на нашия древен и вечен град.

Античният театър в Пловдив е строен през 90-те години на I век сл. Хр., а не през 116-117 години от II век сл. Хр., тоест с 20-30 години по стар.

Това е най-ранният надпис, който допълва познанието и за институциите в града, и за създаването на Общото събрание на провинция Тракия, за водещата роля, която Филипопол получава в провинцията по времето на император Домициан, потвърди преподавателят в СУ „Св. Климент Охридски“ Николай Шаранков, който преведе надписа от старогръцки:

 „На човека, който е от своите предци първенец в провинцията, също така трикратен първожрец на провинция Тракия и на градовете в нея, юридически представител на метрополията и отговорник за строителните работи, който през време на мандата си като първи архонт украси с великолепни сгради родината си Тит Флавий Котис, син на Рискупорис“.

Археологическите разкопки станаха възможни след започналата реализация на втория етап от проекта на Община Пловдив за обогатяване на познанията за Античния театър. При  първия етап на горното ниво бе изграден презентационен център.

Ръководителят на археологическия екип Мая Мартинова анонсира, че идеята е надписът да бъдат демонтиран, слепен и подходящо експониран. Очаква се експертна комисия от Министерството на културата, на която ще бъде предложено той да бъде изложен в подземните помещения под сцената, които са почистени и са в програмата за консервация и реставрация. В рамките на приключващия археологически сезон са извършени разкопки и от южната страна над Тунела, където е разкрит ранновизантийски зид.

Според нея най-новото откритие доказва, че Филипопол е бил цветущ град, един от най-големите в източните провинции на Римската империя и както казва античният автор Лукиан в своето произведение „Бегълците“: „Неговата красота блести отдалече.“

maya_martinova_nikolay_sharankov_ivan_totev_2 nadpis_Antichen_plovdiv_1 nadpis_Antichen_plovdiv_2

12,070 total views, no views today