Начало Пловдив днес Слово на проф. Людмил Спасов по повод 160 г. от рождението на Стамболов

Слово на проф. Людмил Спасов по повод 160 г. от рождението на Стамболов

Уважаеми дами и господа,

Стефан Стамболов е роден на 31 януари 1854 г. в Търново. Отначало учи в родния си град, после в Одеската семинария, а след това се озовава в обетованата за българските хъшове влашка земя.

През 1875 г. избухва поредната Източна криза. В хода на тази криза се ражда революционерът Стамболов. Под ръководството на 21-годишния Стамболов са подготвени и вдигнати две въстания – Старозагорското, 1875 г. и Априлското, 1876 г. Стига се до Руско-турската война от 1877–1878 г., извюване на така желаната свобода и създаване на българска държава.

След освобождението Стамболов застава начело на борбите на българския народ за национално обединение. На 29 август 1878 г. по негова инициатива във В. Търново е учреден първият комитет „Единство“. Стамболов участва в Съединисткото движение, столица на което през 1885 г. е гр. Пловдив. На 30 години Стамболов става председател на Народното събрание.

През 1886 г. младата българска държава е обхваната от тежка политическа криза. В хода на тази криза се ражда държавникът Стамболов. След детронирането на Батенберг Стамболов оглавява двата  центъра на съпротива – Велико Търново и Пловдив. Извършва контрапреврат, става пръв регент, а след това в продължение на 7 години е министър-председател.

Стамболов поема управлението на България на 33-годишна възраст, в изключително тежка ситуация – ширещото се разбойничество, стопанска разруха и пр. Налага се да предприеме мерки, които не могат да бъдат квалифицирани като демократични. Но нека изтъкнем и малко известният факт, че Стамболов е държавникът, който най-плътно се приближава до Търновската конституция по един изключително важен въпрос, какъвто са парламентарните избори. При управлението на Стамболов за 3 парламента са касирани общо 7 мандата, докато при следващото правителство само за един парламент са касирани 8 мандата.

Но силата на Стамболов не са партиите и партийното строителство. Неговата стихия е в изграждането на държавността и въвеждането на модерността. По време на неговото управление започва модернизирането на София, Пловдив, Варна, Русе и създаването на нов стопански и културен център – Бургас. Стамболов поставя началото на индустриалния протекционзъм у нас. Неговото правителство взема първите външни заеми и сключва първите търговски спогодби, които имат не само икономически ефект, но са и важна стъпка към утвърждаване на българския суверенитет, тъй като са сключени в нарушение на Берлинския договор. Стамболов изработва и железопътната стратегия на  България.  По негово време е откупена линията Русе – Варна, изградена е отсечката Вакарел – сръбската граница и по този начин Виена е свързана с Цариград. През 1888 г. се създават Българските държавни железници. През 1889 г. е приет специален закон за изграждане на железопътните линии Бургас – Ямбол и Каспичан – София – Кюстендил и пристанищата Варна и Бургас. Основната идея на Стамболов е железопътната мрежа да обхваща и българските земи, които са извън България.

По време на Стамболовото управление става и друго изключително важно събитие. Провежда се Пловдивското земеделско промишлено изложение. Историята е следната. Финансовият министър Григор Начович предлага да се организира земеделско-промишлено изложение в Русе, като бивш вилаетски център. Георги Вълкович, дипломатически агент в Цариград, считан за дясната ръка на Стамболов, се обръща към министър-председателя с молба изложенията да бъдат две – в Русе за Северна България и в Пловдив за Южна България. Оказва се, че Пловдив е най-подготвен за тази цел. Архитектът Йосиф Шнитер е завършил знаменития си градоустройствен план  за Пловдив като 200-хиляден град с индустриална зона, паркови пространства и пр. В градоустройствено отношение Пловдив изпреварва не само българските градове, но и градове като Любляна, Загреб и Сараево. На 15 август 1892 г. княз Фердинанд, Ст. Стамболов и Григор Начович откриват изложението. В продължение на 80 дни Пловдив се превръща в стопанската столица на България.

Уважаеми дами и господа, Стамболов е държавникът, който обвързва икономическия просперитет на България с развитието на образованието у нас. През 1888 г. е открито Висшето училище в София, а през 1891 г. е приет първият Закон за народно просвещение.

Стамболов се оказва и много добър дипломат. Той изработва стратегията на българската държава по македонския въпрос, а тя е: реформи и автономия за Македония. Тази цел ще бъде постигната посредством провеждане на политика на добронамереност към Турция, съчетана с упражняването на натиск. През 1890 г. турският султан издава два фермана за български владици в Охрид и Скопие. През 1894 г. са издадени нови два фермана за владици – във Велес и Неврокоп. Същата година успешно е решен и въпросът за българските училища в Македония.

Тезата, че Стамболов е отявлен русофоб не е издържана. По време на неговото управление са направени 4 опита от българска страна за помирение с Русия, които са провалени главно по руска вина.

Стамболов е българофил. Той е безкомпромисен към всеки, който накърни честта и достойнството на българската държава и българския народ. През 1891 г., нарушавайки режима на капитулациите, Стамболов изгонва от България френския журналист Шадурн, защото публикува в западния печат статии с антибългарско съдържание. Франция къса дипломатически отношения с България. Турция се намесва и кризата е преодоляна, но Стамболов дава на Европа да разбере, че не чуждите правителства, а българското правителство ще определя кой може да пребивава и кой не на българска територия.

Уважаеми дами и господа, Стамболов е човек на екстремалните, кризисните ситуации. Като държавник той поема рискове и отговорности, които са непосилни за другите. В това отношение Стамболов е ненадминат и до днес. Годините отминават, спомените избледняват, но Стамболов трайно остава в националната ни памет. С делата си за модернизирането на България и утвърждаването на българската суверенност той ни прави горди, че сме българи.

проф. дин Людмил Йорданов Спасов

31.01.2014 г., Пловдив

7,498 total views, no views today