Начало Пловдив днес Солунска подкрепа за Пловдив – Европейска столица на културата 2019

Солунска подкрепа за Пловдив – Европейска столица на културата 2019

Фондация „Пловдив 2019” и Асоциацията на солунчани подписаха Меморандум за сътрудничество. Това стана по време на посещението в града под тепетата на делегация, начело с председателя на Асоциацията Д-р Ериета Караяни – Хамилотори.

Основната цел е да развием на по-високо ниво взаимодействието ни в популяризиране богатството и разнообразието на европейските култури, което е сред основните изисквания на Европейската комисия към всички кандидати за европейска столица на културата, каза заместник-кметът на Пловдив инж. Александър Държиков.

През февруари той и четирима районни кметове от града участваха във форума, организиран от Асоциацията на солунчани с ръководители от всички, побратимени на Солун градове. Още тогава Пловдив поиска подкрепа за кандидатурата си като Европейска столица на културата през 2019 г.

Основните сфери на подписания през уикенда в Пловдив меморандум е промотирането на Пловдивската кандидатура, както и на последващите при спечелване дейности.  Заложени са обмен на културни оператори, хора на изкуството, изследователи и други професионалисти в сферата на културата и образованието, доброволчески и младежки обмени, обмен на културни продукти, отбеляза инж. Държиков.

6,046 total views, no views today