Начало Пловдив днес Специализиран микробус за Общностния център получи Община Пловдив от социалното министерство

Специализиран микробус за Общностния център получи Община Пловдив от социалното министерство

bus1Кметът на район „Централен“ Георги Титюков получи от вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин ключовете на специализиран микробус за нуждите на проекта за социално включване, по-известен като проекта за Общностния център на улица „Вратцата“.

Това стана на церемония в София през уикенда, на която 32 общини от цялата страна получиха автобуси на стойност 2.1 милиона лева по Проекта за социално включване.

Кметът на район „Централен“ Георги Титюков благодари от името на Община Пловдив за придобивката. „Това за нас е ценен Коледен подарък. Благодаря за подкрепата на цялото ръководство на МТСП, на министър Калфин, заместник-министър Лазаров, на изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов и на г-жа Кременлиева – директор дирекция „Социално включване“ в МТСП“, допълни г-н Титюков и пожела на всички кметове успехи в изпълнението на нелеките проекти.

„По Проекта за социално включване /ПСВ/  44 общини-бенефициенти трябва да получат общо 44 превозни средства на стойност над 4 млн.лв. Днес имам удоволствието да връча ключовете за 32 автобуса на същия брой общини. Останалите, предвидени в проекта, очакваме да пристигнат в страната до края на 2014 г. и се надявам, че ще успеем и тях да предадем на общините, още в началото на другата година“, съобщи вицепремиерът  Ивайло Калфин. Той подчерта, че големият мащаб на Проекта ще позволи на общините да осигурят на семействата и децата в нужда интегрирани услуги, адаптирани за всеки отделен случай.

ПСВ се реализира със заем от Световната банка в размер на над 61 млн. лева. По Проекта се финансират 66 общини, като се изгражда мрежа от интегрирани услуги за ранно детско развитие. Целта е да се приложи иновативен и междусекторен модел за подкрепа на семействата и децата в ранна възраст. Предлаганите нови услуги са свързани с инвестиции в ранното детско развитие, което включва превенция на рисковете в ранна детска възраст, по-добро обхващане и подобряване на готовността на децата за включване в образователната система, подобряване на достъпа до здравна грижа, подобряване на семейната среда и други.

7,556 total views, no views today