Начало Събития Старият град кани на събития, посветени на Деня на майчиния език

Старият град кани на събития, посветени на Деня на майчиния език

Изложба 20.02.На 21 февруари отбелязваме Международния ден на майчиния език,  обявен от Генералната конференция на ЮНЕСКО. Празникът е посветен на опазването на езиковото и културно многообразие по света и се отбелязва за пръв път през 2000 г. като всяка поредна година честването има различен акцент. Понастоящем в света същствуват около 7000 езика, като почти 96% от тях се използват от малка група хора /около 4% от населението на планетата/.

Духът на обектите, които управлява ОИ „Старинен Пловдив” съхранява пластовете на хилядолетия, през които в Пловдив са съжителствали различни етноси. Така е и днес, а за управата на Института е важно да продължи да бъде пример за толерантност и разбирателство между етносите, разказа Донка Налбантова ръководител на отдел „Културна политика и информационно обслужване”.

Това е причината, поради която в Стария град, празникът ще бъде отбелязан с две интересни събития.

На 20 февруари от 18:00 ч., в Балабанова къща (в дълбока и сводеста зала) ще бъде открита изложба под надслов „Езикът на изкуството”. В нея си дават среща 21 художника – преподаватели и магистри от Тракийски университет Одрин и АМТИИ „Проф.  Асен Диамандиев” – Пловдив. Един пърформанс артист, 3 скулптора и 17 живописци ще илюстрират нагледно, че изкуството е мощно средство за интеркултурна комуникация, един от начините да се опознаем взаимно, да задълбочим културната си компетентност и да разширим своя светоглед. Ако обърнем поглед назад, в праисторическата епоха, ще се убедим, че още в зората на изкуството рисунките са изразявали необходимостта от предаване на съобщения. В наше време изкуството продължава да бъде мощен канал за комуникация, независимо от културата, етноса, епохата и стила на твореца. Експозицията ще открие доц. Румен Жеков. Изложбата може да бъде видяна до 5 март.

На 21 февруари, с начало 18:30 ч., в хайета на Балабанова къща, ще бъде представена книгата на д-р Ахавни Кеворкян „Наследството на Текирдах”. Модератори на събитието ще са писателката Елена Диварова и Донка Налбантова от „Старинен Пловдив“. Публиката е поканена на едно пътуване по литературно-документалната нишка на миналото, в което се преплитат аромати и вкусове, предаващи се от поколение на поколение. Ще научим за ината на арменците да оцеляват, да творят красота и да съхраняват духовната си памет, вграждайки я в историята на съвременното общество.

Входът и за двете събития е свободен!

Покана книга Ахавни

3,697 total views, no views today