Начало Младежки дейности Стартира Европейска седмица на движението в Пловдив

Стартира Европейска седмица на движението в Пловдив

Седмица на движението и спорта започва днес в Пловдив. Седмицата 07-13.10.2013 год. е част от европейска инициатива, в която се включват 30 европейски държави, сред които и България. Повече от 120 спортни събития под надслов „Да раздвижим Пловдив“ ще се проведат в града под тепетата. От понеделник до петък пловдивчани и гостите на града има възможност да се включат в десетки безплатни тренировки в повече от 15 спортни направления, предоставени от над 70 пловдивски клуба.

Разнообразието на прояви, свързани със спорта и движението е голямо – уличен фитнес, масова зумба, класическа хата-йога и повлияните от Изтока фит-йога и зен-фукционална тренировка, демонстрации на паневритмия, бразилска капоейра и различни китайски, японски и европейски бойни изкуства като Таекуон-до, Айкидо, Карате, Френски бокс, Винг-чун кунг Фу. Предвидени са отворени фитнес тренировки, комбинирани гимнастики, уъркшопове по регетон и модерни танци. Децата ще се забавляват със специално организирани състезание с ролери и много игри – йога, танци, бойни изкуства, ходене по въже и други. Активно в Седмицата се включва и Националният алианс за работа с доброволци. Цялата седмична програма може да бъде видяна на http://www.moveweekbg.info/p/blog-page_9201.html.

Организаторите канят всички граждани на 11.10.2013 год. /петък/ от 18:00 часа на пл. „Стефан Стамболов“, където 22 клуба по народни танци и граждани и ще опитат да направят рекорд за най-дълго хоро. В събота 12.10.2013 год. от 10:00 часа в парк Лаута предстои състезанието по планинско колоездене организирано от велоклуб „Крива спица“. Състезанието е за младежи от 6 до 18 години. Повече информация, може да бъде получена на e-mail: [email protected] или на 0888 001 598 – Владимир Конушлиев.

По-късно през съботния ден от 16:30 до 17:30 часа на пл. „Стефан Стамболов“ ще се проведе Street Fitness демонстрация за всички пловдивчани и гости на града. На 13.10.2013 год. /неделя/ градът под тепетата ще бъде домакин на “Plovdiv City Run”. Събитието ще отвори най-големите булеварди на града за всички, които искат да опитат дистанциите от 10 км и 5 км тичайки, карайки ролери или кънки или дори ходейки. В надпреварата ще имат възможност да се включат и хора в неравностойно положение, които могат да участват с инвалидни колички или специализирани велосипеди. “Plovdiv City Run 2013” не е състезание, организирано от спортна федерация, в което професионални състезатели се надпреварват за място на стълбицата, а събитие за всички любители на спорта, независимо от тяхната възраст, пол, професия и умения. На училищата взели участие с най-многобройна група, ще бъдат връчени специални награди осигурени от организаторите и партньорите. Ваучерите могат да бъдат използвани за закупуването на различни аксесоари – топки, мрежи, комплекти за федербал и други. За включване в „Plovdiv City Run 2013“, кандидатите трябва да пишат на [email protected]. Повече информация за събитието може да бъде намерена на уебсайта (www.runandroll.org) или (www.facebook.com/runandrollbg).

През уикенда ще се състои още и градско изложение на пловдивските спортни клубове. Събитието ще бъде двудневно и ще се проведе на пл. „Централен“. Целта на спортния панаир е да даде възможност на пловдивските спортни организации да се доближат до гражданите на Пловдив. По този начин ще бъде представено пред пловдивското общество голямото разнообразие от спортни и други физически активни дейности в града под тепетата. Едновременно с това се цели и подтикване на гражданите към активен избор на спорт и допълнително стимулиране за по-здравословен начин на живот.

Европейска седмица на движението се провежда под надслов „Да раздвижим Пловдив” и се организира от спортен клуб „УАУ СПОРТ“ съвместно с Община Пловдив и с подкрепата на фондация „Пловдив 2019”, сдружение „Младежки глас“, Район „Тракия“. Основен координатор на седмицата „Да раздвижим България 2013” е Ласка Ненова от спортно сдружение „WOW SPORT” Пловдив.

„Да раздвижим Пловдив“ е част от национална седмица на движението, която стартира едновременно в 16 български града, сред които София, Варна, Чепеларе, Кюстендил, Сливен, Велико Търново, Силистра, Монтана, Русе, Хасково, Пазарджик, Мездра, Кърджали, Пазарджик, Тетевен.

Европейската седмица на движението – “MOVE week” е кампания подкрепена от Европейския съвет, Евроспорт и Европейската федерация на колоездачите (ECF). MOVE WEEK е част от NowWeMove – платформата за инициативи на Международна асоциация за Спорт и култура (ISCA) и нейните партньори. Голямата цел на движението е до 2020 година 100 милиона европейци да бъдат физически активни.

7,836 total views, no views today