Начало Актуално Стартира изграждането първия по рода си в България Център за върхови биотехнологии

Стартира изграждането първия по рода си в България Център за върхови биотехнологии

проект 1  проект_Плантасист (15)

„Гордеем се, че в Пловдив стартира изграждането на първия в България международен научен център за върхови постижения. За кратката си история той вече се утвърди като един от водещите институти в растителната биология, с над 70 публикации в реномирани научни издания“, заяви кметът Здравко Димитров по време на първата копка на най-новия изследователски и иновационен център, която беше направена днес.

Центърът по Растителна Системна Биология и Биотехнология (ЦРСББ) функционира вече трета година и има шест лаборатории и научно-изследователски отдела („Биоинформатика”, „Молекулярна физиология на стреса”, “Развитие на растенията”, “Растителна клетъчна Биотехнология”, „Растителна метаболомика” и “Селекция и зеленчукопроизводство”). В тях ще се правят изследвания и анализ на растителните геноми, адаптация и устойчивост на растенията при стрес – засушаване, ниски температури, съединения, благотприятстващи здравето, създаване на нови сортове и зеленчукови култури с подобрени вкусови качества.

На събитието – първа копка на сградата на Центъра присъстваха заместник-министърът на образованието и науката Катерина Ангелиева, кметът на район Тракия Костадин Димитров, ректорите на УХТ и Аграрния университет – професорите Пламен Моллов и Христина Янчева, заместник-областният управител Димитър Керин и други официални гости.

„Пловдив е най-подходящата дестинация за изграждането на първия международен център за научни и върхови постижения, заради големите традиции в зеленчукопроизводството и земеделието. Той е факт благодарение на амбицията на няколко млади български учени, които успяха да спечелят проекта с европейско финансиране в размер на 15 милиона евро“, сподели заместник-кметът Стефан Стоянов.

За момента в ЦРСББ работят 30 души, шест от които са чуждестранни учени, дошли от реномирани международни институти и университети (Институт Макс Планк, Германия; Университета на Кейп Таун, Южна Африка; Университетът в Палмерстън Норт, Нова Зеландия; Тексаски Университет, САЩ).

„Съдържанието и научното качество на работата на българските учени, които могат да привлекат колеги от цял свят, правят България и Пловдив видими на международно ниво. Само с неща, които изграждаме тук, можем да привлечем още партньори за устойчиви инвестиции в сектора на иновациите, науката и изследванията“, коментира заместник-министър Ангелиева и допълни, че успехите на учените определят бъдещето на нашите деца, които да живеят в една екологична среда, което ще направи Пловдив лидер по отношение на биоикономика и биотехнологии.
В края на изказването си заместник-министърът изрази надежда, че проектът ще привлече повече хора, които да работят във високотехнологичните сектори, които да намаля нивата на безработицата.

От общото предвиденото финансиране от 30 милиона лева, 20 милиона лева са планувани за изграждането на новия кампус и 10 милиона лева за закупуване на високо-технологична апаратура последно поколение. Очаква се строителството да започне в средата на месец юли 2020 година и да приключи в края на 2021 година. Новият кампус ще включва административен корпус с офиси, семинарни зали и аудитория; лабораторен комплекс с прилежащи специализирани помещения, както и две високотехнологични оранжерии.

Проект ПлантаСИСТ (пълно име: „Създаване на център по растителна системна биология и биотехнология за трансфер на фундаментални изследвания в устойчиви био-базирани технологии в България“) бе единственият проект с българско участие в програмата „Тийминг” (Тeaming), част от Хоризонт 2020 на Европейската комисия, целяща създаването на нови Центрове за върхови научни постижения (ЦВП).

Целта на програмата е да изравни нивата на научните изследвания в различните страни от Европейския Съюз. Новите ЦВП се реализират чрез партньорство между водещи европейски научни институти и научни институти в Widening държави, като новообразуваните ЦВП трябва да отговарят на най-високите световни стандарти.

Консорциумът на проекта се състои от 6 институции – Пловдив, Координиращ институт (Координатор на проекта – доц. Д-р Цанко Гечев); Институт по Зеленчукови Култури (ИЗК) „Марица“, Пловдив; Лаборатория по Приложна Биотехнология към Институт по Микробиология “Стефан Ангелов“ при БАН; Потсдамски Университет, Германия; Институт по Молекулярна Физиология на Растенията „Макс Планк“, Потсдам-Голм, Германия и Институт по Молекулярна Биология и Биотехнология (ИМББ), Пловдив.

„Уверен съм, че той ще бъде притегателен център за обучение на млади учени и не на последно място – свързващо звено между академичните среди, образованието и индустрията, за осигуряване на научен и икономически просперитет на региона“, заключи кметът Здравко Димитров.

Новият кампус на ЦРСББ ключов по пътя на утвърждаването на ЦРСББ като водещ център в областта на растителните науки и изпълнението на стратегическите цели: виско качество на научната продукция; нови продукти за Българския и световен пазар; задържане на добрите специалисти в България; обучение на млади учени и не на последно място – свързващо звено между академичните среди и индустрията, за осигуряване на научен и икономически просперитет на региона.

Свързани статии:

Стартира проектът по изграждане на център за растителна биология и биотехнология в Пловдив

Заместник-кметът Стефан Стоянов: Проектът за Център по биотехнологии е водещ за региона

9,093 total views, no views today