Начало Пловдив днес Уникална капсула на времето бе вградена на Римския форум на площад „Централен“

Уникална капсула на времето бе вградена на Римския форум на площад „Централен“

kapsula_plostad_centralen_1

Кметът Иван Тотев постави специална капсула на времето, предназначена за бъдещите поколения на Пловдив на Римския форум на площад „Централен“.  „Завещавам Ви да пазите и обичате града ни, както ние го правим“ гласи личното послание на градоначалника. В присъствието на заместник-кметове, районни кметове, председателя на Общинския съвет Савина Петкова и общински съветници Иван Тотев положи капсулата до амбулациото на форума, където е най-ранният строителен пласт на паметника от 1-ви век.

В нея освен информация за живота в Пловдив, кратка история, административно устройство, икономическо развитие кметът лично постави още почетен плакет с герба на града, сребърна монета от специалната емисия на БНБ по повод Европейска столица на културата, изображение на символа на града – Античен театър, карта, трибагреник, традиционна мартеница, снимки.

„Вече сме на финала на реконструкцията на площад „Централен“, втората за последните 60 и 5-та, която ни е известна за Римския форум. Днес е исторически ден“, сподели кметът Иван Тотев. Капсулата е на най-ниската точка, изработена е от специална сплав, от която се правят снарядите 155. „Надявам се тя да устои на времето и след години, когато се отвори, да даде представа за града като цяло“, обясни той и допълни, че в информацията, която е отпечатана на специална полимерна неразградима хартия, обясняваме и за реконструкцията на площада и хората, които участват в нея – ръководителите на проекта, археолозите, архитектите, инженерите. Капакът на капсулата се затваря херметически, така че да предпази предметите вътре в нея.

„Това не е първата капсула на времето за бъдещите поколения, която се поставя на знакови места – такава е поставена от кмета Божидар Здравков в основата на строежа на халите, под паметника на Гюро Михайлов от кмета Томасян“, припомни директорът на Историческия музей Стефан Шивачев. За да се обозначи мястото, отгоре ще бъде поставена плоча с надпис.

kapsula_plostad_centralen_1 kapsula_plostad_centralen_2 kapsula_plostad_centralen_3 kapsula_plostad_centralen_4 kapsula_plostad_centralen_5 kapsula_plostad_centralen_6 kapsula_plostad_centralen_7 kapsula_plostad_centralen_8

7,961 total views, no views today